{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon Inzkove odluke treba krenuti dalje

S
22.6.2009. u 15:09
0
9
Nakon Inzkove odluke treba krenuti dalje
0
Nakon Inzkove odluke treba krenuti dalje
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Michaela Tathama, s kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH, uz poseban osvrt na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da poništi sporne zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o učincima prijenosa ovlaštenja s RS-a na državu BiH.
Komšić je, govoreći o aktuelnoj situaciji u zemlji, upozorio na ozbiljne posljedice, ukoliko međunarodna zajednica pokaže neodlučnost da intervenira u sadašnjem momentu, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Ambasador Tatham je kazao da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske bili neprihvatljivi i protivdejtonski te naglasio da je visoki predstavnik u BiH Inzko u svojoj odluci imao čvrstu podršku Vijeća za implementaciju mira i ključnih institucija Evropske unije.

"Cjelokupna poruka donesena je uz čvrstu podršku Evropske unije i šalje jasnu poruku, a to je da postoji jedna crta koja podrazumijeva ugrožavanje Dejtonskog sporazuma i koja se ne može preći. Evropska unija, vlada Velike Britanije i međunarodna zajednica u cijelosti, nastavit će čvrsto podržavati Dejtonski sporazum, a to znači da će biti očuvan teritorijalni integritet BiH", naglasio je Tatham, akcentirajući da će Evropska unija i dalje biti čvrsta u svojim odlukama u odbrani Dejtonskog sporazuma i integriteta BiH.

On smatra da treba povući crtu ispod tog poteza i fokusirati se na neka druga pitanja, poput liberalizacije viznog režima i puta BiH ka NATO-u te je još jednom potcrtao da će biti poništene sve moguće aktivnosti koje prijete održavanju integriteta BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: