Parlament FBiH
0

Nakon incidenta usvojeni svi zahtjevi protestanata

Sarajevo-x.com
Sa jučerašnjih protesta (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sa jučerašnjih protesta (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio je sve zahtjeve protestanata, i to nakon što je na platou ispred zgrade Parlamenta došlo do incidenta.

Drugog dana protesta dobitnika najvećih ratnih priznanja, koji traže da branitelji budu izuzeti od desetpostotnog umanjenja mjesečnih naknada, demonstranti su uspjeli oboriti zaštitnu ogradu i sukobiti se sa policijom, koja ih je pokušavala spriječiti da se probiju u zgradu Parlamenta.

Jednoj osobi je ukazana medicinska pomoć, a protestanti su nakon proglašenja zaključaka sjednice počeli polako da se razilaze. Protesti su više puta bili na granici incidenta većih razmjera. U jednom trenutku nezadovoljni branitelji srušili su metalnu rešetkastu ogradu koja je bila postavljena između njih i specijalne policije te uz povike i bacanje plastičnih boca, kišobrana i drugih predmeta, prijetili da će prodrijeti u zgradu Federalnog parlamenta.

"Nismo ih došli rušiti", kaže Šerif Patković, predsjednik Skupštine Saveza u čijem su članstvu branitelji heroji. "Parlament i Vlada moraju preuzeti svoju odgovornost. Ne bih volio da se bilo kad i gdje na ovakav način rješavaju pitanja građana."

Prema zaključcima Predstavničkog doma mjesečne naknade koje branitelji primaju na osnovu učešća u ratu neće biti umanjivane za 10 posto, kao što je predviđeno na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Parlamentarci su također odobrili zahtjev branitelja prema kojem ostaje i dalje na snazi federalni zakon o posebnim pravima najzaslužnijih boraca. Odobren je i borački zahtjev da resorni federalni ministar Zahid Crnkić podnese ostavku ili bude smijenjen i da bude provedena sveobuhvatna i rigorozna revizija davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.