Problemi u općinama
127

Nakon HDZ-a, rasulo i u SDP-u ZDK: Traži se opoziv načelnika Maglaja, članstvo se osipa

E. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Općinsko vijeće Maglaja izglasalo je novo rukovodstvo te pokrenulo proces opoziva načelnika i predsjednika SDP-a ZDK Mirsada Mahmutagića.

Nezadovoljstvo radom načelnika Mahmutagića nakon gubitka većine u Općinskom vijeću Maglaja jučer je kulminiralo i pokretanjem opoziva. 
 Na sjednici Općinskog vijeća Maglaja koja je jučer održana izabrana je nova predsjedavajuća Aida Bašić (NES) i dopredsjedavajući Aida Hadžić (DF), a vijećnici su kazali da je mnogo razloga zbog čega je pokrenut opoziv načelnika.

Između ostalog smatraju da je Maglaj doveo do ekonomske stagnacije te da trenutno općina Žepče ima veći budžet nego Maglaj, ali i da u općinskoj administraciji već neko vrijeme nema sanitarnog i građevinskog inspektora, šefova službi, geometra, ali ni novih investicija.

"Vidjeli smo telefonske direktore koji upošljavaju na jedan poziv, vijećnike koji ništa ne rade, a dobivaju plate, jer dižu ruke po naređenju, službe koje 'rade papire' godinama za firme koje će upošljavati na stotine radnika, a za nevjerovatnih par dana urade 'papire' za kuću u centru grada za načelnika, koji još sebi po povoljnoj cijeni proda državnog zemljišta da se proširi, službenike koji beru penziju a i sada rade u općini, dok su naši mladi na birou ili odlaze", kazao je vijećnik SDA u Maglaju Jasmin Begić.

Dodao je da su vidjeli i zapošljavanja sa kupljenim ili dobivenim diplomama dok stručnjaci u svom poslu sa regularnim diplomama napuštaju Općinu jer ne mogu izdržati pritisak SDP-a.

Nezadovoljstvo SDP-om, osim u Maglaju, kulminiralo je u i Općini Doboj Jug gdje je jutros Adin Begić, nakon 26 godina članstva u SDP-u odlučio sa bivšim užim općinskim rukovodstvom stranke među kojima su i vijećnici, napustiti SDP.

"To nije stranka kakva se deklarativno predstavlja. Nažalost, sve je samo ne demokratska, što je pokazao i posljednji protivstatutarni izbor predsjednika SDP-a koji se okružio ljudima koje samo zanima vlastiti interes. Kantonalna organizacija SDP-a je na aparatima, nikad u očajnijem stanju, zahvaljujući kantonalnom predsjedniku, koji, ispostavilo se, nije kompetentan da odgovori zadatku, okružen ljudima koji su zbog vlastitih interesa (ovdje mislim na predsjednika opštinskih organizacija Tešanj i Zavidovići), doveli do masovnog nezadovoljstva i odliva članova", napisao je Begić te dodao."Ne bih ni da pominjem, katastrofalne stvari u vođenju države, Federacije i kantona, što je rezultiralo i padom kantonalne Vlade Ze-Do kantona, o čemu bi se moglo nadugo i naširoko pričati", ističe on.

Na kraju je kazao da će sa pomenutim vijećnicima u općinskom vijeću djelovati samostalno.