Izborni zakon BiH
188

Nakon dva dana intenzivnih pregovora šta nam stranci poručuju: Lažni optimizam i nejasni dogovori

S. M.
Matthew Palmer i Angelina Eichhorst (Foto: T. S./Klix.ba)
Matthew Palmer i Angelina Eichhorst (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon dva dana intenzivnih pregovora o reformi Izbornog zakona čini se da bh. lideri nisu ništa bliže rješenju nego što su to bili uoči dolaska međunarodnih pregovarača.

Prije nego što su u prošlu srijedu Matthew Palmer i Angelina Eichhorst sletili u Sarajevo njihova misija već je bila kompromitovana. U medijima je ranije procurio sadržaj dokumenta koji je Palmer dijelio predstavnicima stranih ambasada, a u kojem se definiše pristup predstavnicima probosanskih stranaka u cilju uspjeha pregovora.

U dokumentu se jasno definiše taktika stranaca, izolovati SDA i DF od ostalih probosanskih stranaka (SDP, NiP, SBB, NS), prvenstveno u kontekstu rješenja o biranju članova Predsjedništva BiH. Autentičnost dokumenta dan kasnije potvrdio je američki diplomata Gabriel Escobar.

S tim u vezi najdirektnija bila je reakcija Sabine Ćudić, članice Naše stranke koja je kazala da su najdestruktivnije snage u BiH Palmerovi primarni sagovornici.

"Američka administracija bi se morala ograditi od gospodina Palmera – čiji je angažman, kako sada to i dokumenti dokazuju – duboko kompromitovan", rekla je Ćudić.

Pregovore je dodatno zasjenio Milorad Dodik političkim potezima kojima je krenuo u proces urušavanja državnih institucija, međutim, međunarodne pregovarače to nije omelo u nastojanju da ispune zacrtani cilj.

Dijametralno suprotni stavovi

U takvoj atmosferi započeli su pregovori tokom kojih su medijatori održali sastanke sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem i delegacijama SDA i HDZ-a, a kasnije i sa predstavnicima opozicionih stranaka. Sudeći po stavovima iznijetim nakon više sastanaka razlike su ostale nepremostive.

"Nama je potrebno dvije trećine ruku u parlamentu da bi prošle ustavne promjene. Ignorisati ljude koji dolaze iz opozicije, iz građanskih, ljevičarskih stranaka, osim što je nekorektno, nije ni pametno. Ti ljudi nama trebaju da bismo nešto napravili", rekao je Izetbegović prvi dan razgovora.

Također Izetbegović je kazao da dogovor neće ići na račun ustupaka probosanske strane dok je Čović još jednom ponovio poznate stavove o "legitimnom predstavljanju".

"Druga molba je da sve moramo dogovoriti i da više nema izmicanja. Pitanje je bilo u kojem smjeru bi se trebalo ići kada je riječ o strani koju ja predstavljam. Dovoljno je legitimno predstavljanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Domu naroda. O svemu ostalom možemo razgovarati. Objasnio sam kako se to može postići", rekao je Čović.

Nazivanjem Izetbegovića "bratom" Čović ga je pokušao dodatno izložiti napadima opozicionih stranaka i produbiti postojeći razdor u probosanskom bloku.

Svoj politički stav Čović je potvrdio i nakon sastanka s Miloradom Dodikom kada je opravdao posljednje poteze predsjednika SNSD-a.

"Vrlo je jasno kazao zašto Republike Srpska to želi uraditi i šta su uslovi da počne funkcionisanje. Ključna riječ je da više nema varanja. Ustav Bosne i Hercegovine je osnova svega, a sve drugo je dobra volja", rekao je Čović.

Lažni optimizam

U isto vrijeme strancima, po običaju, nije manjkalo lažnog optimizma, te su uvjeravali javnost da zapravo rade na jačanju, a ne slabljenju institucija države.

"Radimo korak po korak na transparentan i inkluzivan način. Želimo osigurati da su svi uključeni u proces. Razgovori se nastavljaju, vratit ćemo se zadatku. Suština svega je jačanje institucija na nivou BiH i Federacije BiH", rekla je Eichhorst.

To su pokazali tako što su sastajući se s Dodikom još jednom legitimirali njegovu politiku uvjeravajući javnost da će onaj koji najavljuje rušenje institucija države glasanjem u Parlamentarnoj skupštini BiH ojačati iste.

Tokom dva dana pregovora nijedan detaljan i sveobuhvatan prijedlog nije predstavljen javnosti i sve liči na dejtonske pregovore gdje bi javnost tek po stavljanju potpisa bila obavještena o detaljima dogovora.

Također, čini se da su razlike nepremostive u samom shvatanju načela po kojima se vrši izbor u pojedine institucije. Iz tog razloga je Palmer ranije izjavio da će se pokušati riješiti izbor članova Predsjedništva BiH, međutim, u ovakvim okolnostima i to izgleda nemoguće.