Kraj agonije
9

Nakon dugogodišnjih obmana: Stanari bivše zgrade Ćiro u Mostaru očekuju stanove

G. Š.
Bivša željeznička zgrada Ćiro u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Bivša željeznička zgrada Ćiro u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Stanari bivše Željezničke zgrade Ćiro u Mostaru, koja mora biti srušena radi izgradnje magistralnog puta sa četiri trake kroz centar grada, nakon više od 25 godina izbjeglištva očekuju da će konačno dobiti zamjenske stanove.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio predstavnik stanara te zgrade Damir Cvitanović, koji je nakon pisma gradonačelniku Mariju Kordiću dobio poziv iz Gradske uprave da dostavi spisak bivših stanara.

Ističe kako gradonačelnik želi pročistiti spisak stanara kojima treba obeštećenje, jer se na njemu pojavilo 14 porodica, umjesto osam, koliko ih je stanovalo u toj zgradi.

Potrebno zgradu ukloniti za četvrtu traku saobraćajnice (Foto: G. Š./Klix.ba)
Potrebno zgradu ukloniti za četvrtu traku saobraćajnice (Foto: G. Š./Klix.ba)

Vjeruje kako je odluka o rušenju zgrade donesena jer je činjenica da se put sa četiri trake ne može praviti dok se zgrada ne ukloni, što mu dodatno ulijeva povjerenje u konačno rješenje agonije koja za osam porodica traje već četvrt stoljeća.

"Želim vjerovati da će se naš problem riješiti, ali ja sam se stvarno svega u životu naslušao i ne vjerujem ništa dok ne vidim ključeve stanova za osam porodica koje su živjele u toj zgradi", kaže Cvitanović.

Podsjeća da je obećanje da će njihov problem biti riješen prije 12 godina dobio i od tadašnjeg gradonačelnika Ljube Bešlića, koji im je čak dao i tačnu lokaciju novih stanova.

"Prije 12 godina nam je gradonačelnik Bešlić rekao da je donesena odluka da se obnovi Mikačiča kuća i da će nas u tom segmentu riješiti, na način da će izgraditi treći sprat i napraviti stanove za nas", prisjeća se naš sagovornik.

Ali kako nastavlja, na trećem spratu je napravljeno 12 stanova i njima nije dodijeljen nijedan, što je izazvalo ogromno razočarenje nakon dugogodišnjeg iščekivanja i nade.

Damir Cvitanović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Damir Cvitanović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Kad je trebalo da nam dodjele ključeve, oni su ih dodijelili samo starim stanarima iz Mikačiča kuće, a nama kojima je bio namijenjen treći sprat i projekt rađen po gabaritima naših stanova je kazano da nemaju zakonske osnove dodijeliti nam ključeve", objašnjava Cvitanović.

Od gradonačelnika je tada ponovo dobio utješno obećanje koje nikada nije relizovano.

"Tada nam je gradonačelnik Bešlić rekao da nemaju zakonske osnove da nam dijele stanove i da će dati zadatak advokatima Gradske uprave da iznađu način i da izmijene zakon. Ali ništa nije riješeno", objašnjava Cvitanović odlučan istrajati u borbi za prava osam mostarskih porodica.

Naglašava kako je teško biti podstanar toliko godina u svome gradu i prolaziti pored zgrade za koju niko od gradskih vlasti ne mari, kao ni za ljude koji su njoj živjeli.

"Ima nas u Mostaru, Čitluku, Beogradu, Trebinju i Norveškoj. Nacionalna struktura je miješana, ali mi smo svi u dobrim odnosima i danas, jer nas je zadesila ista sudbina", kaže Cvitanović.

Ne znaju šta mogu očekivati od nove vlasti, ali kako stanovi na trećem spratu Mikačića kuće još nisu dobili svoje vlasnike, vjeruje se da je to moguće rješenje njihovih problema.

Međutim Cvitanović napominje kako su u toj zgradi stanovi roh-bau, a stanari bivše zgrade Ćiro su mahom penzioneri koji nemaju mogućnost ulaganja, te im treba useljiv i funkcionalan stan nakon dugogodišnjeg čekanja.

Radovi na saobraćajnici od hotela Ero do Španskog trga (Foto: G. Š./Klix.ba)
Radovi na saobraćajnici od hotela Ero do Španskog trga (Foto: G. Š./Klix.ba)

Tvrdi da bez adekvatnog rješenja stanari bivše zgrade Ćiro neće dozvoliti rušenje objekta.

"Mi smo uputili dopis i u njemu smo naglasili da ćemo tužbom spriječiti rušenje zgrade ako nam adekvatno ne kompenziraju u novčanom djelu ili u kvadraturi stana, spremnog za useljenje i stanovanje, jer smo mi uglavnom penzioneri koji ne mogu ništa ulagati. Takav stav smo zauzeli i od njega nećemo odustati", zaključio je naš sagovornik na kraju razgovora.