Idealno za selfije
220

Nakon dugo vremena Sarajevo u novom novogodišnjem ruhu

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Kao i prethodnih godina, u susret predstojećim praznicima glavni grad Bosne i Hercegovine je obukao svoje novogodišnje ruho. Sve važnije sarajevske ulice i trgovi su ukrašeni, a ono što posebno ostavlja bez daha i mami poglede su nove dekoracije.

Riječ je o projektu Vlade KS, Grada Sarajeva, Turističke zajednice KS i lokalnih zajednica koje su zajedničkim snagama odlučili obradovati građane, ali i sve posjetioce Sarajeva i počastiti ih novim ukrasnim elementima u dijelovima ulica Ferhadija, Titova, Štrosmajerova, Sarači i Alipašina.

''Svih ovih godina smo imali velike primjedbe turista i naših građana da nam vrlo jadno i siromašno izgleda grad tokom novogodišnjih praznika, a nema razloga da Sarajevo izostaje toliko iza Zagreba i Beograda, ove godine se uložilo više u dekoraciju, odnosno, u iluminaciju i svjetlosne dekoracije'', rekla nam je Elameri Škrgić Mikulić, savjetnica za komunikacije u kabinetu premijera KS.

Sarajevo reprezentativnije i turistički primamljivije

Osim rasvjete, zvjezdano nebo u dužini od 500 metara u Titovoj ulici i druge zanimljive instalacije samo su neki od ukrasa.

''Naša umjetnica Edina Selesković sa američkom karijerom je posebno za ovu priliku interaktivnu instalaciju pomoću koje će se moći slati poruke u svijet. Tu je i drvo života, brojne smo nazvali po pjesmama sarajevskih poznatih muzičara kao što su 'Hiljade pahulja bijelih', 'Ljubi se istok i zapad' '', dodala je Škrgić Mikulić.

Naglasila je da je ovaj projekat poseban jer je riječ o zajedništvu svih institucija koje su odlučile nakon mnogo godina Sarajevo za vrijeme novogodišnjih praznika učiniti reprezentativnijim.

''Ja nikada ne smatram da se na ovakvim projektima troši novac, upravo suprotno, on se investira, jer postoji realan procenat povrata tog novca. Zna se koliko turista kada dođe za Novu godinu dnevno potroši'', pojasnila je i dodala: ''Ono što nama nedostaje je broj dana koliko turisti ostaju. Dakle, mi imamo nevjerovatno mali broj dana. Tačno je da oni dođu i mnogo potroše, ali malo ostaju. Sve je ovo u svrhu bolje turističke ponude, ali isto tako i građani Sarajeva su zaslužili da im je lijep grad''.

Umjetnica Edina Selesković svojom instalacijom ispred Narodnog pozorišta želi pokazati da srce Sarajeva i dalje jako kuca.

Povezivanjem umjetnosti i novih tehnologija, instalacija omogućava publici da bude dio stvaranja umjetničkog djela proširene stvarnosti.

"Uspjeli smo razviti aplikaciju pomoću koje će sa Android tabletima i telefonima publika moći da na lokaciji ispred Narodnog pozorišta uđe u jedan novi svijet i pročita poruke za sve građane svijeta, ali i da pošalje svoje poruke i da one budu viđene", kazala je Edina i poručila da vraća umjetnost u svakodnevni život i čini da umjetnost bude forma komunikacije.

KJKP ''Park'' je angažovano kao izvođač radova

Glasnogovornica KJKP 'Park' Aldijana Hamza istakla je za Klix.ba da ih je ove godine i Općina Vogošća angažovala na postavljanju dekorativnog materijala.

''Općina Vogošća je finansirala njegovu nabavku i on će ovih dana biti postavljen u ulicama Jošanička i Igmanska. I bit će ista procedura priključivanja na javnu rasvjetu i puštanja u rad. Što se tiče dekorativnih elemenata koje smo mi postavili oni su već u funkciji izuzev Vogošće'', kazala nam je Hamza.

Hamza je naglasila da je preduzeće ''Park'' angažovano samo kao izvođač radova na postavljanju nove dekoracije, a da su od Velikog parka do Stupa postavljeni ukrasi koji su isti kao i prethodnih godina.

''Mi smo u međuvremenu počeli i aktivnosti na isporuci montaže i dekorisanju stabala novogodišnjih jelki na istom tom principu po angažmanu Predsjedništva BiH. Postavili smo i dekorisali ispred glavnog ulaza u Predsjedništvo stablo novogodišnje jelke visoke preko 10 metara'', istakla je Hamza.

Navela je kako ove godine glavni grad BiH izgleda mnogo veselije i ljepše u odnosu na bilo koju prethodnu.

"Ti novi dekorativni elementi su upotpunili novogodišnju atmosferu i barem meni kao stanovniku Sarajeva je lijepo u noćnim satima prošetati gradom'', ispričala nam je Hamza.

Praznično ruho i ukrasi na ulicama, trgovima i stablima zadržat će se sve do 15. januara, a obaveza Parka je da ih nakon toga u roku od 15 do 20 dana isključi i demontira.