Usvojena informacija
0

Nakon dramatične sjednice Narodna skupština RS-a podržala Dodika i Program reformi BiH

Er. M.
Narodna skupština Republike Srpske nakon višesatnog zasjedanja usvojila je Informaciju o dokumentu Program reformi Bosne i Hercegovine uz zaključke klubova stranaka koje čine vladajuću većinu.
Sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlasti obilježile su snažne reakcije opozicionih zastupnika, odnosno bojkot obraćanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Sa 52 glasa za i tri protiv zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a usvojili su Informaciju o dokumentu Program reformi Bosne i Hercegovine. Inače, ovaj dokument usvojen je na 45. vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine održanoj 19. novembra 2019. godine.

Zvanični predlagač ove tačke bio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, a koji se danas obratio entitetskim zastupnicima pokušavajući objasniti zbog čega je podržao usvojeni dokument.

Tokom Dodikovog obraćanja zastupnici iz opozicionih stranaka PDP-a i SDS-a sve vrijeme su lupali od stolove, zviždali, galamili i uzivikivali "izdaja", a što je član Predsjedništva BiH na početku uz smijeh ignorisao.

U nekoliko navrata Dodik se obratio opozicionim zastupnicima u vezi s njihovim bojktom njegovog izlaganja i to riječima: "Hajde, šetajte malo", "Vaš problem je što se ja čujem, a vi se ne čujete", "Udri jače" i "Ovo mi je baš zanimljivo iskustvo".

Dodik je danas rekao da je Program reformi rezultat ozbiljnog napora i da su u njega uključeni stavovi RS-a o vojnoj neutralnosti te da se jasno navodi kako se ne prejudicira nikakvo članstvo BiH u NATO-u.

U njegovu odbranu stali su lideri koalicionih stranaka i to predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. U obraćanju zastupnicima Stevandić je rekao da danas ne bi "Dodiku branio leđa da je ovo dokument koji nas vodi u NATO". Ovu rečenicu opozicioni zastupnici dočekali su s podsmijehom.

Na drugoj strani, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović otvoreno je Dodiku rekao da je upravo on nosilac izdaje te da se u Programu reformi, za koji je glasao u Predsjedništvu BiH, nigdje ne navodi vojna neutralnost manjeg bh. entiteta.

"Nije bitno koliko dokument ima strana. Ako ovaj dokument bude prihvaćen u NATO-u, to znači aktivaciju MAP-a. Vi ste glavni krivac historijske prevare za RS. Ne govorite istinu i manipulisali ste sve vrijeme procesa", kazao je Šarović.

Žestoke kritike iznio je i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović koji je kazao da će imena bivšeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića iz SNSD-a i aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, također iz SNSD-a, ostati upamćena u historiji kao imena osoba koje su trasirale NATO put BiH.

"Treba prestati s izgovorima i pravdanjem te javno saopćiti da je ovo zvanični dokument, godišnji, koji ide u NATO štab u Briselu. Ovo je drugi zvanični dokument koji ide u NATO. Prvi je poslao Nebojša Radmanović iz SNSD-a kao član Predsjedništva BiH, a drugi je poslao Milorad Dodik iz SNSD-a također kao član Predsjedništva BiH", kazao je Borenović.

Zastupnici iz opozicije bunili su se i zbog činjenice da je Narodnoj skupštini RS-a dostavljena redukovana verzija Programa reformi BiH, odnosno što Milorad Dodik nije entitetskim zakonodavcima dostavio originalnu verziju.

Prije početka sjednice Narodne skupštine RS-a javnost je informisana da je Predsjedništvo BiH već u sjedište NATO-a dostavilo Program reformi.

Konačnu ocjenu o Programu reformi, značaju dokumenta i njegovom sadržaju dat će u narednim mjesecima članice NATO-a, kada će se konačno utvrditi da li je BiH učinila najvažniji korak u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP).