BiH
45

Nakon donacije Srebrenici: Kada će Srbija bh. općinama vratiti višemilionski dug?

Piše: N. N.
Jezero Perućac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jezero Perućac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer je u Srebrenici najavio da će njegova zemlja ovoj općini donirati 10 miliona KM. Međutim, još uvijek nema naznaka kada bi mogao biti riješen problem naknade koju Srbija duguje bh. općinama za potopljeno zemljište.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, kaže za Klix.ba kako je jučerašnja donacija skroman poklon Srebrenici i da nema veze sa potopljenim zemljištem.

"Pitanje isplate duga za potopljeno zemljište je odvojen predmet koji će se bilateralno rješavati na nivou dvije države, na nivou BiH i Srbije. To je, također, prvenstveno pravno pitanje", kaže Duraković.

On napominje da jučerašnja donacija nije nikakva reparacija za genocid već poklon kojim se označava početak nove budućnosti kao i saradnje Bošnjaka i Srba.

Srbija je sve do 1992. redovno isplaćivala Općini Srebrenica naknadu za potopljeno zemljište hidroakumulacije "Perućac". Danas ne postoje precizni podaci koliko uopće Srbija duguje Srebrenici na ime ove naknade.

Općinske vlasti Srebrenice su ranije, a na osnovu novca koji se za istu namjenu isplaćuje srbijanskoj općini Bajina Bašta, proračunale da im Srbija duguje 30 miliona KM.

No, nije samo Srebrenica zakinuta neplaćanejm ove naknade. Načelnik Zvornika Zoran Stevanović računa da je dug Srbije prema ovoj općini također između 25 i 30 miliona KM. Na istu naknadu od Srbije računaju i Bratunac, Rogatica te Višegrad.

Na zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH dogovoreno je da se formira međuvladina ekspertska komisija koja će u saradnji sa entitetima sačiniti konkretan plan aktivnosti rješavanja ovog problema.

U međuvremenu, dok čekamo komisiju, Srbija ne samo da ne plaća dug nego ne plaća ni novodospjele obaveze po istoj osnovu. Samo u 2015. Srbija je bh. općinama trebala isplatiti oko šest miliona KM.