Saznaje Klix.ba
47

Nakon Čovićevog HDZ-a bez vlasti u Livnu mogla bi ostati i SDA

G. Š.
Livanjski kanton jedini je u našoj zemlji ušao u drugu godinu bez nove vlade, a kako saznaje Klix.ba, uskoro bi mogao biti i jedini kanton koji je formirao vladu bez HDZ-a i SDA.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio predsjednik Skupštine Livanjskog kantona Jozo Ćosić koji je ujedno i lider kantonalnog HDZ 1990, te glavne pregovore vodi zajedno sa HNP-om čiji je predsjednik Ivan Vukadin dobio legitimitet mandatara za sastavljanje nove vlade u tom kantonu.

Jozo Ćosić
Jozo Ćosić

Podsjeća da je Vlada Livanjskog kantona, za koju je 15 zastupnika potpisalo sporazum 22. novembra 2023. godine u skupštini, trebala 30. novembra prošle godine svečano biti formirana bez HDZ-a BiH, te da je proces zakočila SDA, jer uprkos sporazumu, nije dostavila ime svog ministra.

"SDA jedina nije ispoštovala sporazum i nije dostavila ime svog ministra u dogovorenom roku. Tražili su da ih sačekamo zbog unutarstranačkih nesuglasica, što smo ispoštovali, ali je postalo jasno da oni ne nalaze dogovor i zaista ih više ne možemo čekati. Davno smo trebali imati novu vladu i krajnje je vrijeme da se povuče crta i krene u nove pregovore", rekao je Ćosić za Klix.ba.

Po njegovim riječima umjesto SDA u vlast će ući SDP, koji kao i SDA ima dva zastupnika u Klubu Bošnjaka a time se ispunjava i potrebnu kvotu nacionalnog balansa za formiranje nove vlade u tom kantonu.

"SDA je napravila ovakvu situaciju, da su se praktično sami isključili iz vlasti i da moramo ići bez njih u formiranje nove vlade, jer smo već ušli u drugu godinu od provedbe izbora čije rezultate definitivno treba implementirati", kazao je Ćosić.

Po njegovim riječima mandatar Ivan Vukadin u naredna dva do tri dana treba da stavi tačku na pregovore sa SDA i krene u službene pregovore sa SDP-om.

Ukoliko se dogovor i postigne sa SDP-om prema dosadašnjem stanju će za formiranje vlade faliti dvije ruke, ali kako nam je kazao Čosić, to neće biti problem, jer dogovor već postoji, a u njega kako je utvrdio, nisu uključeni ni SDA ni HDZ.

Očekuje da će Livanjski kanton nakon dugo čekanja i mukotrpnih pregovora dobiti jedinstvenu vladu u državi, u kojoj neće biti dvije SDA i HDZ BiH, a kako će se u konačnici sve relizovati ostaje nam vidjeti nakon pregovora koji se očekuju u narednom periodu.