Bez rješenja
47

Nakon četverosatnog sastanka s Wigemarkom ponovo nema dogovora o Izbornom zakonu

Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Nakon četverosatnog sastanka u Sarajevu predstavnici stranaka SDA, HDZ BiH, SBB, DF, SDP te šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark nisu donijeli nikakav dogovor i konkretna rješenja o Izbornom zakonu BiH. Kako su kazali na kraju sastanka, nema dogovora oko nijednog pitanja.

Današnji sastanak održan je na ekspertskom nivou te mu nisu prisustvovali lideri stranaka. Tako su s Wigemarkom razgovarali Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu (PD) PSBiH, Borjana Krišto iz HDZ-a i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH, Damir Bećirović, zastupnik DF-a u PDPSBiH i Zlatko Miletić, član Predsjedništva te stranke, Šefik Džaferović iz SDA, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Zoran Mikulić iz SDP-a i član Predsjedništva te stranke, kao i Damir Mašić (SDP), zastupnik u Parlamentu FBiH.

"Dogovorili smo da će domaćini izaći sa saopćenjem za javnost. Mi smo razgovarali o provedbi odluke Ustavnog suda BiH kako za Grad Mostar, tako i u predmetu "Ljubić" Evropskog suda za ljudska prava. Naravno, u kontekstu toga razgovarali smo i o rješenima za izbor Predsjedništva Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i drugim tehničkim unapređenjima izbornog procesa. Rekli smo da ćemo intenzivirati razgovore u smislu dostavljanja prijedloga i traženja zajedničkih rješenja", kazala je Borjana Krišto nakon sastanka.

Današnji razgovori vođeni su pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a, Evropske komisije i OSCE-a. Damir Bećirović dodao je kako je najviše razgovarano oko statusa Grada Mostara.

"Vidjet ćemo na koji način ćemo izaći iz svega ovoga i kada ćemo nastaviti razgovore. Neke konkretne zaključke definitivno nemamo. Nismo uspjeli usaglasiti određena rješanja. Dalje ćemo razgovarati, dali smo prijedloge i sada pokušavamo sve to usaglasiti", dodao je Bećirović.

Kako je kazao Damir Mašić, dogovora nema zbog različitih mišljenja predstavnika bh. stranaka.

"Vidjet ćemo šta će se dešavati u periodu koji je pred nama. Obzirom da vrijeme ističe, pitanje je šta se se može uraditi, a naročito ako pozicije ostanu zakovane na način da se sva ova rješenja implementiraju samo u pravcu kako jednoj političkoj partiji odgovara. Ukoliko se ti stavovi ne promijene, ne vjerujem u postizanje i mogućnost bilo kakvog dogovora. Mi ćemo i dalje nastaviti da se borimo za rješenja. Nećemo učestvovati u stvaranju privida i farse te gubljenja vremena dok se u pozadini pokušavaju učiniti druge stvari. Vrijeme ispred nas će pokažati ko je imao kakvu ulogi i ko je šta uradio", naglasio je Mašić.

Damir Arnaut je mišljenja kako ovakvi sastanci nisu oni na kojima bi svi trebali iznositi svoje želje, već krenuti ka iznalaženju jednog kompromisnog rješenja.

"SBB apeluje na sve aktere da pristupe izuzetno ozbiljno ovom procesu, da ne iznose liste želja, već kreativna i konstruktivna rješenja i prijedloge. To je ono što SBB radi. Danas nije postignut dogovor, ali je vrlo bitno da su ostavljena otvorena vrata i da svi idemo u pravcu rješenja", rekao je Arnaut.

Na pitanje novinara šta je sporno u pregovorima oko Izbornog zakona BiH, Arnaut je odgovorio kako ne može iznositi detalje koji bi mogli biti shvaćeni kao politizacija.

"Činjenica da SAD i EU na ovom nivou organizuju ove razgovore pokazuje da su određena pitanja sporna. Inače se pregovori ne bi vodili", kratko je prokomentarisao Arnaut.

Podsjećamo, u proteklom periodu održano je niz sastanaka s predstavnicima političkih stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona, radi implementacije niza presuda Europskog suda za ljudska prava te Ustavnog suda BiH u slučajevima "Sejdić-Finci", "Mostar" i "Božo Ljubić".