{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon 65 dana zdravstveni radnici ZDK prekinuli štrajk

F
21.6.2007. u 11:56
0
0
Nakon 65 dana zdravstveni radnici ZDK prekinuli štrajk
0
Nakon 65 dana zdravstveni radnici ZDK prekinuli štrajk
Zdravstveni radnici na području Zeničko-dobojskog kantona jutros su prekinuli generalni štrajk u kojem su zbog odbijanja Vlade ZDK-a da potpiše kolektivni granski ugovor usaglašen na nivou FBiH bili 65 dana.
- Od danas smo u štrajku solidarnosti s kolegama iz kantona u kojim nije postignut dogovor s vladama o prihvatanju kolektivnog ugovora. Ovaj način štrajka ne uključije bilo kakva ograničenja u radu zdravstvenih radnika, izjavio je dr. Omer Hadžiradončić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu ZDK-a.

Štrajk oko 3.900 radnika uposlenih u zdravstvenim ustanovama na području 12 općina ZDK-a prekinut je nakon što su kantonalni ministar zdrvavstva dr. Miloš Kuzmanović i predsjednik sindikata dr. Omer Hadžiradončić jučer potpisali Sporazum o uređivanju dinamike primjene kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva u zdravstvenim ustanovama ZDK-a za period od 1. jula ove do 31. augusta 2008. godine.

Ovim sporazumom dogovoreno je da se za period od 1. jula do 30. septembra ugovorna vrijednost boda poveća s 0,60 na 0,67, a za period od 1. oktobra. do 31. decembra s 0,67 na 0,69. Od 1. januara do 31. augusta 2008. godine vrijednost boda će se povećati za 50 posto razlike između dostignute satnice u odnosu na satnicu od dvije KM, dok će puna primjena kolektivnog ugovora početi 1. septembra naredne godine kada će vrijednost satnice iznositi dvije KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: