BiH
0

Nakon 65 dana zdravstveni radnici ZDK prekinuli štrajk

FENA
Zdravstveni radnici na području Zeničko-dobojskog kantona jutros su prekinuli generalni štrajk u kojem su zbog odbijanja Vlade ZDK-a da potpiše kolektivni granski ugovor usaglašen na nivou FBiH bili 65 dana.
  • Od danas smo u štrajku solidarnosti s kolegama iz kantona u kojim nije postignut dogovor s vladama o prihvatanju kolektivnog ugovora. Ovaj način štrajka ne uključije bilo kakva ograničenja u radu zdravstvenih radnika, izjavio je dr. Omer Hadžiradončić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu ZDK-a.

Štrajk oko 3.900 radnika uposlenih u zdravstvenim ustanovama na području 12 općina ZDK-a prekinut je nakon što su kantonalni ministar zdrvavstva dr. Miloš Kuzmanović i predsjednik sindikata dr. Omer Hadžiradončić jučer potpisali Sporazum o uređivanju dinamike primjene kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva u zdravstvenim ustanovama ZDK-a za period od 1. jula ove do 31. augusta 2008. godine.

Ovim sporazumom dogovoreno je da se za period od 1. jula do 30. septembra ugovorna vrijednost boda poveća s 0,60 na 0,67, a za period od 1. oktobra. do 31. decembra s 0,67 na 0,69. Od 1. januara do 31. augusta 2008. godine vrijednost boda će se povećati za 50 posto razlike između dostignute satnice u odnosu na satnicu od dvije KM, dok će puna primjena kolektivnog ugovora početi 1. septembra naredne godine kada će vrijednost satnice iznositi dvije KM.