{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon 15-godišnje misije njemački pripadnici EUFOR-a odlaze

F
3.10.2007. u 13:50
0
0
Nakon 15-godišnje misije njemački pripadnici EUFOR-a odlaze
0
Nakon 15-godišnje misije njemački pripadnici  EUFOR-a odlaze
Brigadir Friedhelm Tranapp preuzeo je danas komandu nad njemačkim kontingentom EUFOR-a kojim je dosad komandovao brigadir Rudolf Giegeling.
Svečana primopredaja dužnosti, koja ujedno podrazumijeva i prelazak (smjenu) s 8. na 9. kontingent, upriličena je u vojnom kampu Rajlovac (Camp Capittaine Carreau) na "Dan ujedinjenja Njemačke" koji se kao nacionalni praznik ove zemlje obilježava 3. oktobra, a simbolizira pad Berlinskog zida 1989. godine.

Sudionike svečanosti pozdravio je njemački ambasador u BiH Michael Schmunk, istaknuvši značaj EUFOR-ove misije u BiH.

- Ova zemlja još nije stigla tamo gdje smo mi željeli, kazao je ambasador Schmunk, podsjećajući da je preostalo dosta toga da se učini.

Izražavajući spremnost njegove zemlje da i nadalje pruža potporu Bosni i Hercegovini, njemački ambasador se osvrnuo na napredak postignut ujedinjenjem Njemačke, ocijenivši to uspješnim razdobljem u kojem je njegova zemlja postala ravnopravan partner u okviru Evropske unije.

Brigadir Giegeling je na odlasku podsjetio da njemački vojnici duže od 15 godina služe u okviru međunarodnih misija te da je stabilnost postignuta u BiH dovela do značajnog reduciranja prisustva snaga u skladu s novim operativnim konceptom Minimalnog vojnog prisustva - Minimum Millitary Presence.

Najavio je kako bi 9. kontingent mogao dovršiti započete aktivnosti na povlačenju osoblja i materijala Bundeswehra (Vojske SR Njemačke) te kako bi do kraja novembra kasarna Rajlovac mogla biti vraćena u nadležnost BiH i njenih Oružanih snaga.

Čestitke 8. kontingentu u povodu uspješno izvršene misije u BiH uputio je i glavnokomandujući Operativnih snaga u BiH
generalpukovnik Karlheinz Viereck, koji je uručio odlikovanje dosadašnjem komandantu njemačkog kontingenta brigadiru Giegelingu.

Svečanosti primopredaje dužnosti prisustvovali su najviši EUFOR-ovi dužnosnici, predstavnici međunarodne zajednice i članovi diplomatskog kora.

Komandant 9. njemačkog kontingenta u Misiji EUFOR-a, brigadir Friedhelm Tranapp rođen je 1963. u Sterburu (Esen) i prije preuzimanja ove dužnosti bio je personalni štabni oficir u generalštapskoj službi i načelnik Odjeljenja u Operativnoj komandi Ratnog zrakoplovstva Bundeswehra.

Vojnu karijeru započeo je u 8. zrakoplovnom puku za obuku. Odlikovan je medaljom misije SFOR-a 2000. godine, a 2003. Zlatnim krstom časti Njemačke vojske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: