Savez RVIBiH
0

"Naknade ne smiju biti umanjivane"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Savez ratnih vojnih invalida BiH održao je danas 14. redovnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, zaključeno da naknade korisnicima invalidnina po Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica ne smiju biti umanjivane, bez obzira na rezultate najavljene revizije.

Također, Skupština je usvojila i zaključak po kojem Zakon o reviziji ne smije biti donesen bez učešća u izradi i saglasnosti Saveza RVI i Organizacije šehidskih porodica.

U svim komisijama koje će provoditi revizije ovih kategorija, zahtijeva Skupština, članovi moraju biti predstavnici RVI i šehidskih porodica, a odredit će ih ova organizacija.

Skupština nije prihvatila ciljanu revizija ovih kategorija stradalnika rata, a koja, smatraju, ima isključivo za cilj smanjenje broja korisnika za 10 posto.

Nadalje, Skupština zahtijeva trenutno obustavljanje svih revizija RVI-a do donošenja zakona o reviziji, za korisnike koji imaju trajna rješenja od instituta za ocjenu tjelesnog oštećenja, smanjenje broja uposlenih u organima državne uprave, na svim nivoima vlasti, za najmanje 20 posto od ukupnog broja zaposlenih u tim organima.

Također, zahtijevaju realizaciju ostalih zaključaka Parlamenta FBiH donesenih 11. marta, a koji nisu obuhvaćeni ovim Zaključcima Skupštine.

Skupština je zadužila rukovodstvo Saveza da prati izvršenje Zaključaka, a ukoliko oni ne budu realizirani u zadatim rokovima (okvirni rokovi su 120 dana po 'interventnom zakonu'), Predsjedništvo Saveza će po hitnom postupku donijeti sve potrebne odluke radi zaštite prava RVI-a, koristeći sve demokratske metode takve zaštite.

Zaključci će biti dostavljeni premijeru Vlade FBiH Mustafi Mujezinoviću, predsjednicima oba doma Parlamenta FBiH i svim nadležnim institucijama, saopćeno je iz Saveza.