BiH
0

Naknada za nezaposlenost pravo svih osoba bez posla

FENA
Udruženje nezaposlenih u BiH pozdravlja aktivnosti Vlade Federacije BiH u cilju rješavanja materijalnog statusa demobiliziranih boraca ovog entiteta, a posebno dogovor o isplati naknada za nezaposlene demobilizirane borce.

Udruženje, međutim, u saopćenju za javnost, postavlja pitanje šta je s ostalim nezaposlenim osobama i kada će i one kao u svim evropskim državama početi da primaju naknadu za nezaposlenost.

Udruženje nezaposlenih podsjeća da u FBiH živi više od 370.000 osoba bez zaposlenja, te da demobilizirani čine oko četvrtinu tog broja – oko 80.000.

  • Znači da je za 290.000 nezaposlenih ostao još neriješen problem novčanih naknada. Većina ovih osoba su žene i mladi koji su u vrijeme rata bili maloljetni. Stoga, kriterij učešća u ratu smatramo tek prijelaznim, a od vlasti u oba entiteta očekujemo da u budžetima za narednu godinu predvide iznose za sve nezaposlene, bez obzira na to da li su od 1992. do 1995. godine bili u ratu, kod kuće čuvali djecu ili upravo bili djeca, navode iz Udruženja nezaposlenih.