{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Nakaš: U BiH ne postoji zdravstvena politika

A
3.2.2013. u 12:30
44
26
Nakaš: U BiH ne postoji zdravstvena politika
44
Nakaš: U BiH ne postoji zdravstvena politika
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Pravo na zdravlje ne podrazumijeva samo pravo na zdravstvenu zaštitu, kao element koji je osiguran kroz određene sisteme zdravstvenog osiguranja, nego i na zdrav zrak, sredinu, pravo na rad, čistu vodu, uvjete života, socijalnu i sve druge vrste zaštite, kazao je uz ostalo uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.
Sesija Kruga 99 bila je posvećena temi "Kako ostvariti pravo na zdravlje u BiH".

Tek kad izgubimo zdravlje, pokušavamo ga pronaći u zdravstvenom sistemu, i taj zdravstveni sistem praktično treba da vam osigura elemente koji su neophodni da bi vaš zahtjev bio realiziran, naglasio je Nakaš.

"Ako se pitate kako ostvariti pravo na zdravlje u BiH na određeni način i kroz određene sisteme, onda ćete doći u situaciju, ukoliko nemate zdravstveno osiguranje, da će se te vaše potrebe malo teže ostvarivati“, rekao je Nakaš.

On je naglasio kako je u danas veoma bitno staviti do znanja da zdravstvena zaštita, kao element socijalne sigurnosti i brige o stanovništvu BiH, ima značajnu ulogu, i da joj cjelokupno današnje društvo i politički sistem na određeni način "ne pružaju dovoljno pažnje i zaštite u onom pogledu u kojem bi trebalo".

"Danas su prava pacijenata, koja smo regulisali i donijeli Zakonom o pravima i obavezama pacijenata, na određeni način, i dalje, formalno, na papiru, i pacijenti, kao finansijeri zdravstvene zaštite, praktično se ne pitaju o organizaciji zdravstvenog sistema“, rekao je direktor Opće bolnice.

Prema njegovim riječima, danas se o organizaciji zdravstvenog sistema pitaju političari koji donose "kabinetske odluke", koje kada dođu u realizaciju na terenu, očituju se kao problemi u pristupu zdravstvenoj zaštiti, u dostupnosti zdravstvene zaštite, kao i u problemu u broju lica koja nisu osigurana.

"Bilo bi jako dobro da ova tema bude na neki način i tema u parlamentima, jer rijetko ćete naći i jednu sjednicu parlamenta, bilo na državnom, entiteskom, kantonalnom ili drugom nivou, da se raspravljalo o zdravstvenom stanju stanovništva, možda jednu – dviju. U BiH ne postoji zdravstvena politika, u BiH nismo se opredijelili šta želimo u kontekstu zdravlja i sigurnosti građana“, dodao je Nakaš.

On je istako da je cilj današnje sesije Kruga 99 da potakne na razmišljanje o potrebi racionalnije, bolje, efikasnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite kao jednog od elemenata koji će osigurati pravo na zdravlje stanovništvu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: