Sesija Kruga 99
44

FOTO / Nakaš: U BiH ne postoji zdravstvena politika

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Pravo na zdravlje ne podrazumijeva samo pravo na zdravstvenu zaštitu, kao element koji je osiguran kroz određene sisteme zdravstvenog osiguranja, nego i na zdrav zrak, sredinu, pravo na rad, čistu vodu, uvjete života, socijalnu i sve druge vrste zaštite, kazao je uz ostalo uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Sesija Kruga 99 bila je posvećena temi "Kako ostvariti pravo na zdravlje u BiH".

Tek kad izgubimo zdravlje, pokušavamo ga pronaći u zdravstvenom sistemu, i taj zdravstveni sistem praktično treba da vam osigura elemente koji su neophodni da bi vaš zahtjev bio realiziran, naglasio je Nakaš.

"Ako se pitate kako ostvariti pravo na zdravlje u BiH na određeni način i kroz određene sisteme, onda ćete doći u situaciju, ukoliko nemate zdravstveno osiguranje, da će se te vaše potrebe malo teže ostvarivati“, rekao je Nakaš.

On je naglasio kako je u danas veoma bitno staviti do znanja da zdravstvena zaštita, kao element socijalne sigurnosti i brige o stanovništvu BiH, ima značajnu ulogu, i da joj cjelokupno današnje društvo i politički sistem na određeni način "ne pružaju dovoljno pažnje i zaštite u onom pogledu u kojem bi trebalo".

"Danas su prava pacijenata, koja smo regulisali i donijeli Zakonom o pravima i obavezama pacijenata, na određeni način, i dalje, formalno, na papiru, i pacijenti, kao finansijeri zdravstvene zaštite, praktično se ne pitaju o organizaciji zdravstvenog sistema“, rekao je direktor Opće bolnice.

Prema njegovim riječima, danas se o organizaciji zdravstvenog sistema pitaju političari koji donose "kabinetske odluke", koje kada dođu u realizaciju na terenu, očituju se kao problemi u pristupu zdravstvenoj zaštiti, u dostupnosti zdravstvene zaštite, kao i u problemu u broju lica koja nisu osigurana.

"Bilo bi jako dobro da ova tema bude na neki način i tema u parlamentima, jer rijetko ćete naći i jednu sjednicu parlamenta, bilo na državnom, entiteskom, kantonalnom ili drugom nivou, da se raspravljalo o zdravstvenom stanju stanovništva, možda jednu – dviju. U BiH ne postoji zdravstvena politika, u BiH nismo se opredijelili šta želimo u kontekstu zdravlja i sigurnosti građana“, dodao je Nakaš.

On je istako da je cilj današnje sesije Kruga 99 da potakne na razmišljanje o potrebi racionalnije, bolje, efikasnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite kao jednog od elemenata koji će osigurati pravo na zdravlje stanovništvu BiH.