Bantao
0

Najznačajniji događaj iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije u oktobru u Sarajevu

Klix.ba
Sarajevo će ove godine biti domaćin najznačajnijeg naučnog nefrološkog događaja, kongresa Bantao, koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije.

Na kongresu će učestvovati više stotina nefrologa iz cijelog svijeta, a tokom Kongresa će se održati "Regionalni workshop" pod okriljem ISN-a (International Society of Nephrology), gdje će biti predstavljen program Sister Renal Center programa u BiH, koji će voditi prof. dr. Rumeyza Kazancioglu, predsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu.

ERA-EDTA (Evropsko udruženje nefrologa) oformilo je Aktivacioni komitet za jugoistočnu Evropu sa ciljem poboljšanja edukacije iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije u zemljama čiji je član i BiH. Značajno je da će se sastanak Aktivacionog komiteta održati za vrijeme održavanja Bantao Kongresa u Sarajevu.

Tokom ceremonije otvaranja ISN će dodijeliti tzv. "Pioneer Award" za Istočnu i Centralnu Evropu, koju je u 2016. god dobila prof. dr. Ayla San iz Turske, a nagradu će uručiti dosadašnji predsjednik ISN-a John Felly i prof.dr. Rumeyza Kazancioglu, što predstavlja i veliko priznanje za samu Bantao organizaciju kao i Udruženje nefrologa BiH.

Bantao kongres će se održati u periodu od 4. do 8. oktobra 2017 godine, u okviru kojeg se održava i prateći CME kurs (kurs kontinuirane medicinske edukacije ),koji je pod okriljem ERA -EDTA (Evropskog udruženja nefrologa) i ISN (Svjetskog udruženja nefrologa ).

Kongresu će prisustvovati ljekari iz 11 zemalja jugoistočne Evrope kao i predsjednik ERA-EDTA i bivši predsjednik ISN.