Diskriminacija u BiH prisutna
0

Najviše žalbi na proces zapošljavanja u institucijama

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Diskriminacija u BiH prisutna je u gotovo svim oblastima života, a najviše žalbi na diskriminaciju odnosi se na proces zapošljavanja u institucijama vlasti, rečeno je danas na konferenciji za novinare Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Ombudsman Ljubomir Sandić kaže da je ova institucija u 2011. godini registrovala ukupno 191 predmet koji se odnosi na diskriminaciju, što je za 41,5 posto više nego u 2010. godini.

"Od primljenih žalbi na mobing se odnosila 41, na nacionalnu diskriminaciju 43, uznemiravanje 11, koliko i za diskriminaciju po osnovu obrazovanja, a po sedam na osnovu članstva u sindikatu, dobi i veze sa nacionalnom manjinom", naveo je Sandić.

Među primljenim žalbama su i one za diskriminaciju na osnovu pola, društvenog položaja, polnog izražavanja ili orijentacije, socijalnog porijekla, mjesta prebivališta, političkog i drugog uvjerenja, te na osnovu imovnog stanja.

Navodeći da je Institucija ombudsmana u 2011. godini razmatrala ukupno 273 žalbe na diskriminaciju, uključujući i žalbe iz prethodnih godina, Sandić je rekao da je procedura za 128 žalbi završena i da je za 26 slučajeva u kojima je utvrđeno da postoji diskriminacija izdata preporuka za njeno otklanjanje.

Mobing je bio najčešći osnov za diskriminaciju i utvrđen je u sedam slučajeva za koje je izdata preporuka. 

"Od izdatih 26 preporuka šest je realizovano, dvije djelimično, u sedam slučajeva ostvarena je saradnja sa kršiocem zakona, pet je bez odgovora i šest nije realizovano", precizirao je Sandić.
"Institucija ombudsmana nije represivni, već preventivni mehanizam", istakla je predsjedavajuća Institucijom ombudsmana Nives Jukić, konstatujući da su najčešći slučajevi diskriminacije tamo gdje se ljudi ne smiju obratiti za zaštitu.

Prema riječima ombudsmana Jasminke Džumhur, trend rasta slučajeva diskriminacije ukazuje na pogoršanje kulture odnosa u BiH.

Ona je upozorila da za dvije godine od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije u BiH nisu razvijeni mehanizmi za primjenu zakona, te da su sudski postupci u ovim slučajevima dugi i da iscrpljuju stranke.