{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najviše rasprave o 25. novembru

S
7.12.2009. u 18:13
0
2
Najviše rasprave o 25. novembru
0
Najviše rasprave o 25. novembru
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o praznicima BiH i neradnim danima, čiji je predlagač Vijeće ministara i kojim se, prvi put u dejtonskoj BiH, pokušavaju utvrditi praznici koji bi važili u cijeloj zemlji.
Tokom rasprave više nego o sadržaju predloženog zakona diskutovalao se o mogućnosti da 25. novembra, datum zasjedanja ZAVNOBIH-a 1943. godine, eventulno bude obilježavan kao dan državnosti BiH.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić istakao je da je ovaj prijedlog zakona dobio podršku oba entiteta, što je, kako je naveo, danas ignorisano od bošnjačkih poslanika.

Govoreći o mogućnosti uvođenja 25. novembra kao datuma koji bi bio dan državnosti BiH, Kalabić je istakao da su principi ZAVNOBIH-a sada više nemaju raniji smisao, jer su bili dio principa AVNOJ-a.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković istakao da je o ovom pitanju potreban kompromis, a ne principi "sve ili ništa", te da u ovom prijedlogu zakona nema ničega uvredljivog i da ga je potrebno usvojiti, a kasnije amandmanski dorađivati.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović istakao je da je pitanje ovog zakona pokazalo koliko je teško doći do konsenzuza u BiH.

"Ne mogu se saglasiti da ovo nisu praznici BiH, prihvatanjem ovih datuma koji su i međunarodni oni će postati i naši. Pozivam da se amandmanima dorade nedostaci ovog prijedloga. Mi smo u pripremi prijedloga ovog zakona željeli da dođemo do zajedničkog stava, ali vidjelo se da su oni različiti, i ovo je trenutno ono u čemu se slažemo", rekao je Nović.

Poslanik PDP-a Branko Dokić istakao je da je za PDP moguće da dan državnosti jedino može biti dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma - 21. novembar, napomenuvši da 25. novembar može biti jedino obilježivan kao dan zasjedanja ZAVNOBIH-a.

Poslanik HDZ-a 1990 Vinko Zorić istakao je da je kontinuitet države potreban, ali da nije dobro da dan državnosti bude 25. novembar, dan zasjedanja ZAVNOBIH-a.

"Treba podržati načela ovog zakona u prvom čitanju, a kasnije ga je moguće amandmanski dorađivati", rekao je Zorić.

Poslanik HDZ-a 1990 Martin Raguž predložio je tokom rasprave da dan međunarodnog priznanja BiH - 6. april 1992. godine bude obilježivan kao Dan nezavisnosti BiH, a 22. maj 1992. godine - datum kada je BiH primljena u UN, kao Dan državnosti BiH.

Prijedlogom zakona o praznicima BiH i neradnim danima predviđeno je da praznici u BiH budu Nova godina - 1. i 2. januar, Prvi maj - 1. i 2. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope - 9. maj, te Dan podrške žrtvama nasilja - 26. juni.

Za pravoslavnu, katoličku, islamsku i jevrejsku religijsku zajednicu predviđeno je po pet neradnih dana za vjerske praznike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: