Bojkot SDP-a
4

Najviše novca iz budžeta HNK ide na plate: Dvostruko veća izdvajanja za Velež i Zrinjski

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vladajuća većina u Skupštini HNK usvojila je nacrt budžet Hercegovačko-neretvanskog kantona za narednu 2020. godinu i on iznosi skoro 240 miliona KM. Sjednici nisu prisustvovali zastupnici SDP-a optužujući SDA i HDZ da od raspravu o budžetu prave cirkus.
Premijer Nevenko Herceg kazao je da je sretan da je kao i ranijih godina budžet pripremljen na vrijeme te da je ranije planirani budžet na 2020. godinu uvećan za 17 miliona. Najveći dio te razlike ide u plaće i doprinose porznih obveznika.

"Značajno je povećanje na poziciji granta za bolnice i domove zdravlja. U dvije godine smo to povećali s dva miliona na devet. Značajna povećanja imamo i za pokriće deficita te izdvajanja za sport i kulturu", kazao je Herceg.

Premijer je kazao kako će se izdvajanja za dva mostarska premijerligaša Zrinjski i Velež dvostruko povećati u narednoj godini.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago kaže kako je budžet unaprijed definisan s obavezama finansiranja administracije, obrazovanja, policije...

"Skoro 58 posto i ove godine ide za plate i naknade zaposlenih", izjavio je Špago naglasivši da Univerzitet i Sveučilište u Mostaru treba bolje pozicionirati posebno kad se vide rezultati PISA testiranja.

Zamjenik predsjedavajućeg Tomislav Martinović kazao je kako su zastupnici decembar mjesec proveli radno, kako je ovo već druga sjednica, a kako će do kraja godine biti održana još jedna.

"Zadovoljan sam da nismo preskakali pragove, da idemo po planu. Budžet je na nivou od skoro 240 miliona KM. Mi ćemo u toku rasprave otvoriti određena pitanja kao što su udžbenici za djecu jer moramo poboljšati status roditelja. Otvaramo pitanje i upisnina za studente na dva javna univerziteta", najavio je Martinović.

Sjednici nije prisustvovalo troje zastupnika SDP-a nezadovoljnih načinom i brzinom usvajanja budžeta od strane vladajućih SDA i HDZ.