BiH
0

Najveći norveški list poziva u posjetu bosanskim piramidama

Sarajevo-x.com
Najveći norveški dnevni list “Aftenposten” objavio je 9. decembra 2007. godine veliki članak iz pera svog novinara Jan Gunnar Furulyja o Bosanskoj dolini piramida, saopšteno je iz Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

U članku se ističe da je u posjeti Bosanskoj dolini piramida u protekle dvije godine došlo oko 400.000 posjetilaca iz nekoliko desetina zemalja svijeta. Norvežani se pozivaju da dođu u Visoko, kao novu evropsku turističku destinaciju i na samim arheološkim lokacijama se uvjere u postojanje prvih evropskih piramida, ističe se u saopćenju Fondacije.

Do sada su brojni vodeći svjetski mediji bili u Visokom i zabilježili fenomen bosanskih piramida među kojima su i TV stanice CNN, ABC, BBC, Fox, Rai Due, Teleticino, magazini Times, Business Week, novine New York Times, Guardian, Washington Post, Zeudeutsche Zeitung i dr.

Finansiranje ovog važnog razvojnog projekta Bosne i Hercegovine se odvija preko neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Najveći sponzor u protekle dvije godine je Semir Osmanagić sa preko 400.000 KM donacija, zatim malezijska firma Berjaya sa 300.000 KM, bh. firme i pojedinci sa oko 220.000 KM. Državne institucije Bosne i Hercegovine su do sada učestvovale sa oko 150.000 KM.

Zahvaljujući potvrdama vodećih egipatskih, ruskih i britanskih naučnika da piramide u Bosni postoje, očekuje se da će se u narednim godinama broj turista približiti cifri od milion posjetilaca godišnje, stoji u saopćenju Fondacije.