{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveći broj prigovora zbog narušavanja izborne šutnje

F
FENA
5.10.2008. u 14:58
0
2
Najveći broj prigovora zbog narušavanja izborne šutnje
0
Najveći broj prigovora zbog narušavanja izborne šutnje
Centralna izborna komisija BiH (CIK) saopćila je na pres-konferenciji da se najveći broj prigovora koje je primila tokom izbornog procesa odnosi na narušavanje izborne šutnje, koje razmatra i o kojima će donijeti odgovarajuće odluke.
Predsjednik CIK-a Suad Arnautović izjavio je da je Komisija na sjednici uvažila žalbu jedne političke stranke u Gračanici koja se odnosi na zloupotrebu djece u predizborne svrhe jednog kandidata za načelnika u ovoj općini.

U Unsko-sanskom kantonu na biračkom mjestu u Glogovcu, općina Cazin, došlo je do narušavanja javnog reda i mira u kojem su učestvovale dvije osobe, od kojih je jedna član biračkog odbora.

Incident se dogodio ispred biračkog mjesta, ali nije utjecao na prekid u izbornog procesa.

U Tuzlanskom kantonu u mjestu Titnica, općina Sapna, zabilježeno je kršenje predizborne šutnje, kada je jedan građanin dijelio štampani predizborni propagadni materijal.

Policija je ovu osobu udaljila sa biračkog mjesta, utvrdivši prethodno njen identitet.

U Zeničko-dobojskom kantonu, u mjestu Blatuša, općina Zenica, jedna osoba je poslije glasanja svoj listić slikala mobitelom, te je i njen identitet utvrđen.

U Zapadno-hercegovačkom kantonu policijskom službeniku Grude je signalizirano da se u mjestu Pogana vlaka kraj zgrade gdje se glasa nalazi vozilo sa tri osobe koje su navodno davale novac glasačima.

Ovi navodi su provjereni i utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela, te su ove osobe puštene.

U Rogatici se dogodio incident kada je jedna osoba u biračkom odboru verbalno vrijeđala predsjednicu biračkog odbora, te je CIK u ovom slučaju poduzeo mjere iz svoje nadležnosti.

U Srebrenici je zabilježen problem vezan za organizirani dolazak glasača koji glasaju lično u ovoj općini. Napravljeno je zagušenje na biračkom mjestu, ali je problem vrlo brzo razriješen.

U CIK-u navode da je u Glavni centar za prebrojavanje glasova pristiglo 24.146 koverata iz inozemstva koje su poslali glasači koji glasaju putem pošte. Ove koverte će biti primane narednih deset dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: