BiH
2

Najveći broj oboljelih od Q-groznice s područja Pazarića

FENA
Kod dvoje bolesnika koji su primljeni na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a pod sumnjom da su oboljeli od Q-groznice ova bolest je potvrđena, izjavila je danas šefica ove klinike doc. dr. Sajma Dautović.

Ona je na pres-konferenciji kazala kako je na Kliniku prije dva dana poslano nekoliko pacijenata iz Pazarića, kod kojih je poslije pregleda utvrđeno da se najvjerovatnije radi o Q-groznici.

Svi su imali slične tegobe u vidu respiratornih infekcija, te atipičnu upalu pluća. S obzirom na to da su svi došli iz Pazarića, gdje se ljudi bave stočarstvom, svima je urađena serologija i dvoje od ovih pacijenata je primljeno na Kliniku.

U međuvremenu, za još dvoje ranijih pacijenata jučer je stigao nalaz koji potvrđuje Q-groznicu. Jedan pacijent je iz Pazarića, a jedan iz Sarajeva, koji se najvjerovatnije zarazio tokom ribarenja u Pazariću.

-Trenutno imamo na liječenju 17 bolesnika, od toga je dvoje potvrđeno. Iz Pazarića imamo 12 pacijenata, jednog iz Sarajeva, dvoje iz Breze i jednog s Ilidže, kazala je doc. dr. Dautović, koja dodaje da niko od njih nije težak bolesnik.

Q-groznica je zoonoza koja se prenosi sa životinja na ljude, najčešće putem inhalacije uzročnika. Ukoliko je čovjek preosjetljiv na pluća može se razboljeti od samo jednog uzročnika.

Većina oboljelih ima atipičnu upalu pluća, ali u nekim slučajevima se javlja i upala jetre ili drugih organa.

Dautović navodi da je Klinika za infektivne bolesti dogovorila s Domom zdravlja u Hadžićima da pošalju sve bolesnike koji se liječe od upale pluća od 1. maja radi obrade njihovih uzoraka krvi.

Pazarić nije jedino žarište epidemije Q-groznice, ističe dr. Dautović. Ona je registrirana i u drugim područjima kao što je bihaćka regija, gdje se bore i s epidemijom bruceloze.

-Naša laboratorija je veoma opterećena jer je dobila veliki broj uzoraka iz Bihaća, Srednjobosanskog i Kantona Sarajeva, ali ćemo obavijestiti i sve druge klinike koje imaju bolesnika od upale pluća da se urade potrebne pretrage, ustvrdila je dr. Dautović.

Simptomi Q-groznice su malaksalost, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, suhi kašalj i probadanje u plućima.

Liječi se uspješno dvije do tri nedjelje. Može, međutim, ostaviti određene posljedice kod osoba koja imaju više žarišta u plućima, kod kojih je zahvaćeno više organa ili koji su neliječeni.

Kada je riječ o trovanju hranom u piceriji "Pomodorino", dr. Dautović navodi kako se mogu javiti novi slučajevi koji su se zarazili iz kontakata s onima koji su bili bolesni ili kliconošama.

-Ne znamo koliko će to trajati, jer ne znamo koliko će biti kliconoša, navela je šefica Klinike za infektivne bolesti KCUS-a.

Od 9. maja do danas 651 pacijent je zaražen bakterijom salmonelom u objektu "Pomodorino", dok je 201 pacijent hospitaliziran.