Smog u Sarajevu
0

Najveća zagađenost u zraku još od ratnih dana

Sarajevo-x.com
Mobilne i stacionarne stanice za mjerenje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo ovih dana zabilježile su visoku koncentraciju štetnih čestica, sumpor dioksida i prašine, potvrdio nam je Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu

„Stanje u nedjelju i ponedjeljak bilo je ekstremno kritično, koncentracija sumpor dioksida u zraku iznosile su do 600 miligrama, a granične vrijednosti su 100 do 150 miligrama. Sinoć je na Alipašinom polju udio sumpor dioksida u zraka iznosio čak 800 miligrama, što je najveća vrijednost zagađujućih čestica u zraka izmjerena poslije rata“, kazao je Tais.

Zagađenost zraka pogodovale su loši vremenski uslovi, odnosno nedostatak padavina te prelazak na alternativna goriva tokom nestašice plina u Sarajevu.

„Sarajevo je bio jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. S obzirom da u gradu postoji veliki broj automobila koji ispuštaju štetne gasove, razmišljali smo da uvedemo princip vožnje par-nepar, ukoliko situacija bude zahtijevala takve mjere“, istakao je on.

Preporučio je građanima da se manje kreću, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada je povećana koncentracija sumpor dioksida i prašine u gradu.

Bolje prilike možemo očekivati danas ili sutra za kadu su najavljeni bolji vremenski uslovi odnosno veće padavine.