|

Najuspješniji studenti dobili posao na Prirodno-matematičkom fakultetu

Najuspješniji studenti dobili posao na Prirodno-matematičkom fakultetu
401
F
FENA
12.11.2014. u 13:24
24
komentara
401

dijeljenja
1/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu danas su svečano zaposleni najuspješniji studenti ovog fakulteta na mjesta asistenata u akademskoj 2014/2015. godini, kao i uspješni mladi doktori nauka na mjesto nastavnika.
Prema riječima dekana PMF-a Rifata Škrijelja ovo je visokoškolska ustanova u Kantonu Sarajevo koja već dvije godine ima projekt kojim zapošljava svoje najbolje studente, i to zahvaljujući njihovom radu i trudu tokom studiranja, a ne rodbinskim vezama.

Kako je kazao, u protekle dvije godine ovaj fakultet je zaposlio 26 asistenata i mladih nastavnika.

"Ovi ljudi su naši asistenti koji će na PMF-u graditi svoju karijeru, vjerujem uspješnu kao što su bili uspješni tokom studiranja. Naš cilj je bio da popunimo upražnjena mjesta i damo mladim ljudima šansu, da ne idu iz zemlje, već da ostanu ovdje i kada nas ne bude, te da obučavaju nove generacije", rekao je Škrijelj.

Dva studenta s prosjekom ocjena 9,81 i 10,00 dobitnici su "Zlatne značke" i nagrade od 500 KM, dok je šest studenata nagrađeno "Srebrenom značkom" i jednokratnom nagradom od 300 KM.

"Naša trajna orijentacija je da u kriznim vremenima pokušamo sačuvati kadar", naglasio je Škrijelj.

Kazao je da je PMF dobar primjer i drugim dekanima da na fakultetima naprave nešto slično i zaposle svoje najbolje studente.

Dobitnik "Zlatne značke" magistar matematike s prosječnom ocjenom 9,81 Franjo Šarčević kazao je da mu je čast i zadovoljstvo raditi na svom matičnom fakultetu.

"Ovo je pozitivan primjer u današnjem vremenu kada je evidentan veliki broj nezaposlenih mladih, a tom se nezaposlenošću šalje slika da bi mladi trebali tražiti perspektivu i budućnost negdje vani. Ipak se isplati truditi, učiti i ostati tu, u Bosni i Hercegovini", kazao je Šarčević.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...