BiH
0

Najtraženiji haški bjegunci slobodni do daljnjeg

Sarajevo-x.com
Posljednja dva mjeseca EUFOR, u saradnji sa lokalnom policijom, provodi niz akcija koje bi mogle dovesti do hapšenja najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića. Jučerašnji pretres stambenih jedinica Mile Savčića na Sokocu, za kojeg se vjeruje da je povezan sa mrežom podrške Karadžiću, bila je jedna od tih akcija.

Vojnici EUFOR-a su 23. novembra izvršili pretres stambenih jedinica na Palama koje su u vlasništvu porodice haškog optuženika Radovana Karadžića koji je pored Ratka Mladića, jedan od najtraženijih bjegunaca u Evropi. U akciji je učestvovao veliki broj vojnika EUFOR-a koji su blokirali prilaze kući u kojoj živi Karadžićeva supruga Ljiljana, kao i zgrade u kojima stanuju njegova djeca Sonja i Aleksandar.

Osnovni cilj jučerašnje operacije bio je pronaći informacije koje bi mogle otkriti skrovište Radovana Karadžića optuženog za genocid.

Vladimir Vukčević, srbijanski tužilac za ratne zločine jučer je za dnevnik "Blic“ izjavio da vjeruje da će se Ratko Mladić u Hagu naći već sljedeće godine te da je uvjeren da se on nalazi na teritoriji Srbije. Za Karadžića pak ne može ništa tvrditi jer vjeruje da on nije u Srbiji već u jednoj od zemalja regiona.

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila je, nekoliko dana prije svog posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, da hapšenje Ratka Mladića "isključivo zavisi od Evropske unije".

"Isključivo zavisi od EU-a da uhapsimo Mladića", rekla je Del Ponte u razgovoru sa nekoliko novinara, tri sedmice prije kraja svog mandata glavne tužiteljice ICTY-a.

"U ponedjeljak 10. decembra Mladić treba da bude u Hagu, u nedostatku toga, moj izvještaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom bit će negativan", rekla je ona.

Lov na Karadžića i Mladića traje suviše dugo da bi se od posljednjih izjava relevantnih likova u ovoj priči i nekoliko EUFOR-ovih akcija moglo očekivati nešto konkretno. Najtraženiji haški bjegunci su odveć predugo na slobodi, a silne akcije koje se provode u cilju hapšenja istih djeluju pomalo istrošeno i već je izvjesno da neće uroditi plodom.