Zenica
0

Najteže stanje s grijanjem od rata

Sarajevo-x.com/ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Zastoj u distribuciji plina za BiH donio je gradu Zenici vjerovatno najteži problem u grijanju stanova, škola i poslovnih prostora nakon rata. Tokom dana u gradskoj toplovodnoj mreži se nalazi tek snaga od 25 megavata zagrijane tople vode, što za građane znači tek temperatura vode od svega 35 stupnjeva Celzija i to garantira da se u toplovodnoj mreži ne dogode havarije usljed temperaturnih razlika.

Zahvaljujući efikasnim aktivnostima zaposlenih u Arcellor Mittalu i Grijanju u ovom trenutku zna se da će tokom večeri i noći u gradsku mrežu, za grijanje 18.500 stanova, 1600 privatnih kuća, i oko 200.000 kvadratnih metara prostora u školama, javnim ustanovama i preduzećima, biti isporučivano oko 35 MW (megavata) što će pomoći u zagrijavanju prostora na minimumu.

Problem je u zagrijavanju Zenice je nedostatak bilo kakvog plina koji je neophodan za kotao u Arcellor Mittalu. Naime zbog zagađenja rad zeničke Koksara je zaustavljen, a koksni plin se djelimično koristio i spaljivao u proizvodnji pare. Ista je situiacija i sa visokopećnim plinom kojeg nema, jer Visoka peć ne radi nego je stavljena na topli režim rada zbog zamrzavanja agregata za Aglomeraciju i nedostatka ruskog plina.

U Arcelor Mittal Zenica zvanično su potvrdili za Zedu da su ''privremeno suspendirane proizvodne aktivnosti kao odgovor na ozbiljno smanjenje u snabdijevanju gasom, ali će Koksara nastaviti da radi, smanjenim kapacitetom, dok je Visoka peć stavljena na topli režim''.

'Mi činimo sve da održimo rad u ovim teškim uvjetima i želio bih zahvaliti za suradnju našem sindikatu i radnim kolegama. Žalimo što će, tokom sprovođenja ovih hitnih mjera, isporuka toplotne energije takođe biti reducirana. Stoga ubrzano radimo na ispitivanju svih mogućnosti da pribavimo alternativne izvore energije, i nadamo se da će ova situacija biti brzo riješena'', rekao nam je Paul Victor, glavni Direktor za proizvodnju Arcellor Mittala Zenica.

Iz JP Elektroprivreda BiH saznali smo da je došlo do povećanja potrošnje električne energije, u Kantonu Sarajevo, Zenici i Visokom, ali nije bila ugrožena stabilnost snabdijevanja ovim energentom. Mobilne ekipe Elektrodistribucije otklonile su nekoliko kvarova na niskonaponskoj mreži koji su izazvani prekomjernom potrošnjom. Na području Zenice u prijepodnevim satima u srijedu, iako je došlo do povećanja potrošnje električne energije, nisu registrovana iskakanja na niskonaponskoj mreži.

Ako bude neophodno termo i hidro kapaciteti raditi će punim kapacitetima što znači da neće biti zastoja, niti ako dođe do povećanja potrošnje električne energije i za 20 procenata. Jedini problemi mogu se javiti na niskonaponskim mrežama, koje možda ne mogu podnijeti tolika opterećenja, ali su servisne ekipe Elektroprivreda potpuno spremne za otklanjanje svih kvarova, uz uslova da građani racionalnije troše električnu energiju i griju samo neophode prostore koje i koriste. (Zeda)