BiH
0

Najstarija crkva u Sarajevu slavi svog zaštitnika

Sarajevo-x.com
Najstarija crkva u Sarajevu, koja je posvećena sv. Vinku Paulskom i nalazi se u središtu grada u ulici Maršala Tita 42, proslavit će 27. septembra svoga zaštitnika, javljaju iz Katoličke tiskovne agencije.

Sestre milorsdnice su pozvale sve vjernike Grada Sarajeva da im se pridruže na prigodnoj trodnevnici odnosno misama koje će biti slavljene u srijedu, četvrtak i petak, 24., 25. i 26. septembra u 18 sati. Na sam patron sv. Vinka Paulskog u subotu, 27. septembra svečano euharistijsko slavlje također u 18 sati predslavit će apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico.

Crkva sv. Vinka Paulskog u Sarajevu izgrađena je u gotičkom stilu 1883. godine u sklopu samostanskih zgrada sestara milosrdnica sv. Vinka Pulskog. Tokom granatiranja Sarajeva 1992. godine crkva je izravno pogođena s više granata i teško oštećena, a unutrašnjost je gotovo sasvim uništena.

Sestre milosrdnice, koje su nakon rata obnovile crkvu, od 1871. djeluju na teritoriju Bosne i Hercegovine, a bosanskohercegovačka provincija Majke Divne, sa sjedištem u Sarajevu, teritorijalno se poklapa s granicama Bosne i Hercegovine. Sestre najvećim dijelom rade na socijalno-zdravstvenom području: u bolnicama, staračkim domovima, Caritasu i u brizi za bolesne po kućama. Kao medicinske sestre rade u bolnicama i domovima zdravlja u Sarajevu, Mostaru, Ljubuškom, Livnu i Tomislavgradu. Suradnice su Caritasa u Banjaluci i Mostaru.

U Ljubuškom vode dom za 50 materijalno ugroženih starijih i bolesnih osoba bez vlastite djece. U dijelu samostana u Mostaru njeguju desetak već nepokretnih starica te rade kao zaposlenice Caritasovog staračkog doma u Klagenfurtu. Na odgojnom području sestre djeluju u vrtiću, internatu, školama i kao suradnice na župama. Tako vode dječji vrtić za 60 djece u sklopu samostana u Livnu, te internat za 30 djevojaka u Banjaluci. U školama u Žepču, Sarajevu, Tomislavgradu, Livnu, Mostaru, Kruševu i Stocu predaju vjeronauk, njegu bolesnika i glazbu. U župnom apostolatu trajno rade u katedrali u Mostaru, na župama u Livnu, Kruševu i Stocu, te u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Parizu, a preko vikenda pomažu u Zavidovićima i Bistrici kod Žepča.