{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najpopularnije knjige 2002. godine

v
6.1.2003. u 01:22
0
1
Najpopularnije knjige 2002. godine
0
Najpopularnije knjige 2002. godine
Nedavno je list USA Today objavio listu najpopularnijih knjiga u SAD-u tokom protekle 2002. godine. Najpopularnija knjiga na listi je Harry Potter i Vatreni pehar, britanske spisateljice Joanne Rowling. To je četvrta knjiga iz vrlo popularne serije priča za djecu. Knjiga govori o engleskom dječaku Harry Potteru koji saznaje da ima magične moći. U knjizi se opisuju avanture Harrya i njegovih prijatelja u Hogwartsu - školi za učenje čarolija. Harry je obično u opasnosti zbog zlog čarobnjaka, lorda Voldemorta, kojeg Harry pobjeđuje prilikom svakog susreta.
Joanne Rowling kaže da će napisati sedam knjiga o avanturama Harrya Pottera, po jednu za svaku od godina koje je proveo u školi Hogwarts za učenje čarolija. Peta knjiga se očekuje krajem ove godine.

Druga na listi najpopularnijih knjiga u 2002. godini je bila A Painted House. Tu knjigu je napisao američki pravni expert John Grisham. Grisham je poznat po pričama o advokatima. A Painted House je drugačija vrsta knjige. Ona govori o sposobnosti porodice da preživi na farmi na jugu Arkansasa u 50-tih godina. Priču nam prenosi sedmogodišnji dječak Luke Chandler, koji je bio svjedok ubistva na farmi. Kritičari kažu da knjiga ima izvanredne opise života na farmi i istražuje odnose izmedju dječaka, njegovih roditelja, djeda i bake.

Treća najpopularnija knjiga je prošle godine je bila The Lovely Bones, autorice Alice Sebold. Tu priču nam također prenosi dijete, koje je u ovoj knjizi žrtva ubistva. 14-godišnja Susie Salmon govori o svom životu i smrti. Knjiga pokazuje kako i koliko su se njen život i smrt odrazili na njene prijatelje. Kritičari kažu da je knjiga The Lovely Bones priča o tome kako ljudi mogu da se izliječe nakon velike tragedije i nadju puteve međusobnog povezivanja.

harry potter - publishers official site
john grisham - publishers official site
alice sebold - publishers official site

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: