Raj za ribare krivolovce
0

Najniži vodostaj Jablaničkog jezera u posljednjih 26 godina

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: P./Klix.ba
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U Udruženju sportskih ribolovaca potvrdili su nam kako je trenutni vodostaj Jablaničkog jezera jedan od najnižih otkad postoji ovo jezero.

Jablaničko jezero je nastalo 1953.godine, izgradnjom brane na Neretvi, pet kilometara uzvodno od Jablanice. Najveća dubina jezera je 80 metara a oscilacije vodostaja su i do 25 metara. Upravo u ovom periodu, zabilježen je jedan od najnižih vodostaja jezera. To nam je potvrdio i Admir Šehić, sekretar Udruženja sportskih ribolovaca Glavatica iz Jablanice.

"Vodostaj Jablaničkog jezera nije bio niži od 1986. godine i blizu je minimalnog za proizvodnju električne energije", kazao je Šehić te dodao da je ovakav nivo jezera pogoduje krivolovu.

"Mi se svakodnevno borimo protiv krivolovaca koji jednom mrežom mogu nanijeti puno štete. Nedavno smo uhvatili osobu u krivilovu protiv kojeg smo podnijeli prijavu", dodaje Šehić.

U ovom periodu zabranjen je lov pastrmke koja se može naći samo na početku jezera i kod jačih pritoka kao što je Neretvica.

Od ukupno 13 vrsta riba iz sastava ihtiofaune neretvanskih akumulacionih jezera, u Jablaničkom jezeru je ustanovljeno prisustvo sedam ribljih vrsta.