Prijedor
0

Najnepovoljnija sezona za pčelare u protekle tri decenije

SRNA
Pčelar Rajko Radivojac
Pčelar Rajko Radivojac
Ova godina je jedna od najnepovoljnijih u protekle tri decenije za prijedorske pčelare jer je proizvedena samo četvrtina od očekivanih količina meda, rekao je Srni predsjednik prijedorskog Udruženja pčelara "Prva pčela" Rajko Radivojac.

On je naveo da su prinosi bagremovog meda, od kojih se najviše očekivalo, ove godine iznosili sedam kilograma po košnici, dok se u normalnim uslovima oni kreću od 20 do 30 kilograma.

"Mrazevi s početka proljeća pričinili su velike štete bagremu, tako da bagremovog meda gotovo da nije ni bilo", rekao je Radivojac.

On je dodao da su tropske vrućine krajem proljeća i početkom ljeta uticale na to da se prinosi lipovog, kestenovog i livadskog meda prepolove, tako da iznose 15 kilograma po košnici.

"Posljednje kiše koje su pale daju nam nadu da će regenerisati planinske livade i da će se ispašom pčela na njima ublažiti postojeće stanje", rekao je Radivojac.

Pčelare je položaj u kom se nalaze, kaže Radivojac, natjerao da na sjednici Upravog odbora Udruženja donesu odluku o povećanju cijene meda za tri marke, tako da će od sada med koštati 15 KM po kilogramu.

Radivojac je rekao i da je tokom protekle zime zabilježen gubitak oko 25 posto pčelinjeg fonda, što je više nego protekle godine. Gubitak se dogodio zbog nedostatka finansijskih sredstava i neprimjenjivanja mjera zaštite i prihrane pčela.

U opštini Prijedor djeluju tri udruženja, a najbrojnije je udruženje "Prva pčela", čijih 100 članova posjeduje od 6.000 do 7.000 košnica , dok 150 članova udruženja iz Kozarca i Omarske imaju oko 5.000 košnica.