Mezarje Veljaci
0

Najmlađa žrtva ubijena sa flašicom u ruci

Sarajevo-x.com
Danas je na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu obavljen zajednički ukop i klanjana dženaza za 33 civilne žrtve genocida počinjenog u ovoj opštini od 1992. do 1995. godine. Pred oko 4.500 članova porodica klanjanje dženaze namaza je predvodio naibu-reis Ismet ef. Spahić.

Dženaze namazu u Bratuncu su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, članovi diplomatskog kora – ambasadori više zemalja, predstavnici bh. i entitetskih organizacija i institucija, predstavnici brojnih općina, nevladinih organizacija iz zemlje i inostranstva.

Zajednička dženaza je klanjana za 33 žrtve genocida ekshumirane iz masovnih grobnica Suha, Podčauš i Redžići na području Općine Bratunac.

Najmlađa žrtva kojoj je danas klanjana dženaza u Bratuncu je šestomjesečna Narcisa Salihović. Ubijena je sa flašicom za mlijeko u ruci i ekshumirana iz grobnice Suha. Najstarija Zahida Suljagić imala je 110 godina i žrtva je svojih prvih komšija.

Zajedničku poruku u ime predstavnika porodica koje su se okupile na posljednjem ispraćaju žrtvama genocida u Bratuncu uputila je Indira Ramić. Njena poruka je da nevine žrtve čekaju pravdu, a zločinci, koji su bili spremni ubiti nevinu bebu, staricu, ženu, muškarca, koji ništa nisu skrivili – i dalje su slobodni. Zajednička je poruka da se istina mora saznati, a svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Na Šehidskom mezarju Veljaci do sada je ukopano ukupno 170 civilnih žrtava genocida. Na spisku bratunačkih žrtava nalazi se 603 imena civila ubijenih tokom 1992. godine.