BiH
0

Najmanje 50 žrtava hladnoće na Balkanu

FENA
Velike hladnoće odnijele su u protekla 24 sata nove živote na Balkanu, čime se njihov ukupan broj popeo na 50, od Rumunije i Bugarske do Albanije i Hrvatske.

U Rumuniji su zabilježena još četiri smrtna slučaja kao posljedica hladnoće, čime se broj žrtava u toj zemlji popeo na 31, izvijestio je nacionalni radio.

Jedna žena je poginula, dok je jedan čovjek ranjen u eksploziji stanice za centralno grajanje u južnom gradu Krajovi.

Od siline eksplozije popucala su stakla u radijusu od 100 metara, a pretpostavlja se da je uzrok eksplozije curenje plina. Blizu 1.000 porodica ostalo je bez centralnog grijanja nakon incidenta.

Problemi s grijanjem prisutni su širom Rumunije. Samo u Bukureštu 50 škola je zatvoreno, a hladne bolnice primale su samo najkritičnije slučajeve.

U Mađarskoj je najmanje pet osoba umrlo od dolaska vala hladnog zraka iz Sibira u ovu zemlju prošlog vikenda.

Mađarski dnevni listovi pišu da je jedan čovjek pronađen smrznut u vinogradu, a drugi, koji je živio u siromaštvu, u svom nezagrijanom domu u Budimpešti.

Tri osobe umrle su od hladnoće u Albaniji, izvijestila je lokalna štampa.

S minimalnim temperaturama od minus 12 stepeni Celzijusa u Albaniji nije bilo toliko hladno kao u drugim dijelovima Balkana, ali su hladni vjetrovi primorali trajekte na Jadranu da obustave plovidbu.

U Bugarskoj je u srijedu zabilježena četvrta žrtva hladnoće, a u Hrvatskoj prva - čovjek starosti 53 godine, za koga se vjeruje da je nekoliko dana ležao smrznut pored puta nedaleko od Osijeka, prenijela je agencija DPA.