Otvorena izložba
83

Najljepše ramazanske fotografije predstavljene u Tuzli: Detalji svetog mjeseca pred očima javnosti

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Izložba ramazanskih fotografija danas je otvorena na Trgu slobode u Tuzli, a najljepšu u svetom muslimanskom mjesecu napravio je Ivan Mandić.

Tuzlanski fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko prije četiri godine, u vrijeme pandemije koronavirusa, došao je na ideju organiziranja takmičenja u izboru najljepše fotografije nastale u mjesecu ramazanu. Tradicija je nastavljena, a izbor je upriličen i ove godine.

"Fotografije koje smo predstavili javnosti su zaista kvalitetne. Ramazan kao takav je izuzetno specifičan za nastanak fotografije, a fotografu pruža veliki spektar mogućnost da maksimalno iskaže svoju kreativnost. Paljenje kandilja na džamijama, čekanje u redu za lepine, darovanje, ali i ispaljivanje topa samo su neki od prizora koji se mogu odlično prikazati", kazao nam je Bajrić.

Ahmet Bajrić (Foto: A. K./Klix.ba)
Ahmet Bajrić (Foto: A. K./Klix.ba)

Amaterski i profesionalni fotografi tokom proteklog svetog muslimanskog mjeseca objektivima fotoaparata, mobitela i dronova zabilježili su jedinstvene trenutke. Najupečatljiviju fotografiju napravio je Tuzlak Ivan Mandić.

Fotografija je nastala dronom, a na njoj je prikazana panorame Tuzle, u trenutku kada su se začuli ezani sa munara džamija i označili vrijeme akšama, odnosno kraj dnevnog posta za muslimane i kada se oglasio top sa brda Kicelj. istovremeno je ispaljen i vatromet koji je ukrasio nebo iznad grada, a Mandićevoj fotografiji dao posebnu notu.

"Dva ili tri puta sam pokušavao napraviti fotografiju, isto sam činio i prošle godine, ali mi nije uspjelo. Sada mi se posrećilo i ponosan sam zbog toga, posebno jer je riječ o fotografiji koja je nastala u mjesecu ramazanu. Nisam očekivao prvo mjesto, a ovom prilikom se zahvaljujem žiriju i svima ostalima koji su doprinijeli tome da budem proglašen pobjednikom", kazao nam je Mandić, koji se fotografiranjem bavi iz hobija.

Ivan Mandić (Foto: A. K./Klix.ba)
Ivan Mandić (Foto: A. K./Klix.ba)

Na fotokonkurs je tokom mjeseca ramazana 127 autora iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i dijaspore poslalo 183 fotografije, koje su zadovoljile kriterije da budu dio takmičenja, a stručni žiri, u sastavu Samir Zahirović, Mehmed Pargan i Ahmed Bešić ocijenjivao je kreativnost, tehničku i umjetničku ispravnost fotografije, kao i vezu sa temom.

Nermin Memić iz Sarajeva i Jusuf Fajić iz Lukavca zauzeli su drugo, odnosno treće mjesto na istom konkursu.