BiH
0

Najinovativniji način prezentiranja turističke ponude BiH

Sarajevo-x.com
Organizatori Svjetske turističke berze (WTM) koja se održala od 12. do 15. novembra u Londonu dodijelili su Bosni i Hercegovini nagradu za najbolji štand na ovom prestižnom svjetskom sajmu. Jedan od dizajner štanda, Igor Glušac, u razgovoru za Sarajevo-x.com govorio je o svojoj inspiraciji i utiscima koje je donio iz Londona. Na sajmu je prisustvovalo preko 5.500 firmi iz više od 200 država, a nagrade za najbolji štand su dodijeljene u šest kategorija.

BiH je dobila nagradu za najbolji štand u kategoriji "Best Feature Stand Award". Autor štanda (ideja, projektovanje i izvođenje) je ARHILAB d.o.o. Sarajevo, a u timu koji je napravio nagrađeni štand učestvovali su: Adnan Drnda, dipl. ing.arh.- vodeći projektant, Igor Glušac, dipl.ing.arh. projektant, Maja Drnda, dipl. ing.arh. - saradnica, Majda Taletović, dipl. ing.arh. - saradnica, Amela Sipić, cand.arh. - saradnica i Dražen Laganin, dipl.oecc. kao projekt menadžer. Izgled štanda možete pogledati ovdje.

"Kada postoji želja, inspiracija se može uvijek naći. Mi smo za ovaj štand koristili formu kruga kao element koji je zaista primjenjiv i htjeli smo na jedan neobičan način predstaviti turističku ponudu BiH. To je upravo ono i što smo postigli jer je i nagrada glasila da je naš način bio najinovativniji i najneobičniji način prezentiranja ideja. Krug je taj dinamični element kojeg smo mi presvukli fotografijama i namjerno nismo htjeli koristiti nešto što je već primjenjivano ranije kao što je digitalna tehnologija. Htjeli smo koristiti običnu fotografiju i dati joj pokret. Sa ovom formom kruga koji se rotira postignuta je upravo ta ideja“, objasnio je Igor Glušac.

Turističko udruženje u BiH i predstavnici deset bh. turističkih agencija uz podršku USAID Projekta za podizanje konkurentnosti putem razvoja klastera su ove godine prvi put predstavili bh. turističku ponudu na londonskom sajmu i odmah zabilježili zavidan uspjeh.

[SLIKA]1[/SLIKA]"Za mene ova nagrada znači da su trud, rad i kreativnost koja nastaje kroz ovaj posao ipak nagrađeni i primijećeni što je po meni najbitnije, a pogotovo kada ga priznaju ljudi iz struke“, naglasio je Glušac.

Izlaganje bh. turističke ponude u Londonu rezultat je višegodišnjih napora koje preduzimaju Klaster turizma BiH i Turističko udruženje uz podršku USAID CCA. Izlazak BiH na WTM ove godine rezultat je zajedničkog napora nadležnih entiteskih ministarstava i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Turitstičke zajednica FBiH i Turističke organizacije RS.

[SLIKA]2[/SLIKA]Ideja bh. štanda koji je dobio nagradu "Best Feature Stand Award" trebala bi se predstaviti i na drugim sajmovima, a sljedeći sajam turizma desit će se najvjerovatnije u Berlinu u martu mjesecu sljedeće godine. "Desit će se samo neke sitne modifikacije u cilju prilagođavanja štanda prostoru i kvadraturi koja će nam na narednim sajmovima biti na raspolaganju“, dodao je Igor.