Nadležne institucije su nemoćne
412

Najezda komaraca u Sarajevu - zatvorite se u kuće

Piše: N. Jamaković
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)
Ovog i prošlog ljeta u Kantonu Sarajevo vlada najezda komaraca protiv kojih Kanton, a ni viši nivoi vlasti ne mogu ništa, jednostavno nemaju načina ni sredstava da ih eliminišu, ili makar suzbiju njihovu pojavu, kazala je za portal Klix.ba direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Snježana Balta.

Balta je istakla da još od predratnog perioda nije bilo više pritužbi građana na povećano prisustvo komaraca u Sarajevu, kojih najviše ima duž toka rijeke Miljacke. No, u isto vrijeme, Zavod, koji je zadužen za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u Kantonu, ali ni druge institucije, nemaju ni sredstava ni nadležnosti da protiv komaraca djeluju na otvorenom prostoru, odnosno da zapraše teren na kojem su oni prisutni.

"U drugim zemljama postoje ustanove koje rade takvo zaprašivanje, međutim, kod nas toga nema. Mi razgovaramo i razmatramo ovaj problem, ali nemamo mogućnost da djelujemo na taj način i zaprašujemo teren. Komarci su ovog i prošlog ljeta dosta prisutniji u Sarajevu i s pravom se može reći da se radi o najezdi. Međutim, mi građanima samo možemo reći da zatvaraju prozore i vrata te da, posebno u noćnim satima, ne ostavljaju otvorene prozore, ako je u stanu upaljeno svjetlo", kaže direktorica Balta. Ako vas, pak, komarci izujedaju, direktorica preporučuje da se naprskate Autanom.

"Postoje ciklusi kada su komarci u većem broju prisutni na određenom području i mi, naravno, ne možemo ulaziti u uzroke tih ciklusa, ali je sasvim jasno da im nizak vodostaj rijeke Miljacke, kao i vrućine, pogoduju“, zaključila je Balta.