Federalni parlament
0

Najefikasnija kazna za nasilnika u porodici je zatvor

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta završili su na današnjoj sjednici koja je u toku u Sarajevu raspravu o Nacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici. O tom tekstu izjasnit će se tokom dana.

Federalni ministar pravde Feliks Vidović kazao je u uvodu da ovaj nacrt kao rezultat sveobuhvatnih konsultacija te primjedbi iz provedene javne rasprave unapređuje dosadašnje federalno zakonodavstvo iz ove oblasti.

Jedna od izrečenih delegatskih primjedbi jest da zakon treba da se bavi i odgovornošću članova porodice koji zanemaruju starije članove u njihovoj bolesti i nemoći.

U pogledu kazni za nasilnike, delegatkinja Lidija Bradara predlaže isključivo zatvor kada, naprimjer, muž istuče suprugu. Bradara smatra da predviđeno privremeno udaljavanje nasilnika iz porodice, kao ni sigurne kuće za žrtve, koje su također predviđene u ovom tekstu, nikada neće utjecati na svijest nasilnika koliko zatvorska kazna.

Delegatkinja Mira Ljubijankić predlaže udaljavanje stotinama kilometara i na duži rok nasilnika od porodice kad on počini nasilje.

Nacrt federalnog zakona o zaštiti od nasilja u porodici uputila je u parlamentarnu proceduru Federalna vlada, uz obrazloženje da ovu zakonsku materiju treba urediti potpunije i drukčije nego dosad.

Prema predloženim rješenjima, zaštitne mjere izriču se ako postoji osnovana sumnja da je član porodice nanio fizičku, psihičku ili seksualnu bol i patnju te da prijetnjama izaziva strah od ovakve vrste nasilja kod drugog člana porodice.

Budući da je svaki čin nasilja u porodici krivično djelo, a da krivični postupci pred sudom traju dugo, bilo je neophodno predvidjeti poseban postupak izricanja zaštitnih mjera od momenta podnošenja zahtjeva od policijske uprave (izuzetno tužilaštva) do odlučivanja o žalbi, što nije propisivao postojeći zakon.

Hitna zaštita od nasilja ima za cilj i sprječavanje novog nasilja nad istom osobom, otklanjanje okolnosti koje pogoduju ili podstiču to nasilje, kao i posljedica.

Nacrt zakona propisuje pravo žrtve nasilja na osiguranje osnovnih životnih potreba i privremene pomoći, način zbrinjavanja žrtve nasilja, osnivanja sigurne kuće te obavezu donošenja strategije, odnosno programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici od Federalne i kantonalnih vlada, uključujući izvore finansiranja potreba žrtve nasilja.