Teška 2.250 kilograma
1

FOTO / Najduža levha u Evropi postavljena u Bakr-babinoj džamiji

Klix.ba
Najduža levha u Evropi, na kojoj su uklesani dijelovi Nur dove, postavljena je u unutrašnjosti Bakr-babine džamije u Sarajevu. Levha je duga 45 metara i postavljena je cijelom dužinom džamije.
"Levhu je na papiru izradio Hazim Numanagić, jedan od najpoznatijih bh. kaligrafa. Klesar umjetnik iz Jablanice prenio ju je na kamen. Levha se sastoji iz 45 kamenih ploča teških po 50 kilograma", pojasnio je Emin Švrakić, mutevelija u Bakr-babinoj džamiji.
Istakao je kako su ploče postavljene iznad mihraba, protežu se s lijeve ka desnoj strani džamije i sastaju se ponovo iznad mihraba. Imajući u vidu značenje riječi Nur (svjetlo) levha je osvijetljena posebnim diodama. Izradu i postavljanje levhe finansirao je privrednik iz turskog grada Burse, koji je osigurao donaciju i za gradnju Bakr-babine džamije.
Bakr-babina džamija je svečano otvorena 27. juna 2011. godine. Kamen-temeljac za njenu gradnju je postavljen 30. oktobra 2009. godine, a gradnja džamije počela je u septembru 2009. i završena je za devet mjeseci. Džamija je izgrađena u Arheološkom parku At mejdan u kojem su pronađeni ostaci Bakr-babine džamije iz 1544. godine.