BiH
0

Najbolji studenti UNSA: Želite li poboljšati društvo, počnite od sebe i budite promjena

Piše: A. P.
Selver Pepić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selver Pepić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Mirza Ibrahimović sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja najbolji su studenti Univerziteta u Sarajevu u 2016. godini.

Selver je najbolji student prvog ciklusa studija sa prosjekom ocjena 10,00, dok je njegov stariji kolega Ibrahimović najbolji student drugog ciklusa sa prosjekom 9,98.

U pismu posvećenom profesorima, asistentima, roditeljima i kolegama koje su danas prisustvovale svečanoj dodjeli diploma i priznanja u prepunoj dvorani Juan Antonio Samaranch Pepić je napisao da se u procesu do dolaska diploma svako odlučio na odricanje od sebi vrijednih stvari.

"Kolege studenti, kada ste mogli gubiti vrijeme na sitne priče ili bezbrižno bespoličarenje, vi ste svoje vrijeme ulagali u sebe prateći bezbroj predavanja i vježbi, čitajući knjige, radeći zadaće te spremajući ispite i brinući se za rezultate na njima. Uz sve to, neki od vas su radi školovanja napustili prijatnost svog doma i iz dalekih mjesta, gradova pa i država došli u jednu nepoznatu sredinu slijedeći svoje snove", napisao je Pepić.

Profesorima i asistentima se zahvalio što su, umjesto bavljenja svojim istraživanjima i studijima energiju ulagali kako bi prenijeli znanje i iskustva studentima, dok je roditeljima koji su brinuli za rezultate svoje djece, nekada više nego oni sami, zahvalio što su pomagali da se izbore s problemima, ulagali svoje vrijeme i novac u njih od rođenja kako bi im pružili bolji život.

"Uz to, hvala i našoj državi Bosni i Hercegovini što nam je i pored svega što je sputava očuvala slobodan pristup kvalitetnom obrazovanju, što je nekada bila rijetka privilegija, i iskreno se nadam da ćemo uspjeti taj dar iskoristiti da unaprijedimo i sebe i društvo u kojem živimo - jer niko drugi to za nas ne može i neće uraditi", poručio je najbolji student UNSA 2016. godine.

Kolegama u čijem prisustvu je odlikovan poručio je da sa prethodnim i budućim generacijama čine osnovu našeg društva.

"Stoga, ako želite poboljšati društvo u kojem živite, počnite od sebe: učite, radite, istražujte i ne odustajte od sebe. Na svom putu ćete se naći pred velikim odlukama i izborima i koji god da je vaš izbor, zanimanje ili pozicija, trudite se da budete što bolji u tome što radite i naravno da u tome uživate", naveo je na kraju pisma.

Njegov kolega Mirza Ibrahimović poručio je da je put do akademskog priznanja koji su prešli kratak, ali izazovan te da nisu štedjeli sebe.

"Ova priznanja su obavezujuća i ne pripadaju samo nama, ona pripadaju i našem društvu i stalni su podsjetnik na naše dužnosti i obaveze. Poznat nam je efekat leptira, pri kojem krila leptira na jednom kraju svijeta, u pravom trenutku mogu izazvati tajfun na drugom kraju svijeta. Mala promjena u jednom dijelu sistema može izazvati veliku promjenu u drugom dijelu. Danas mi činimo jedan mali roj pred kojim su veliki zadaci i izazovi. Odgovorimo na njih najbolje što možemo, predano, odgovorno i inovativno. Naravno, najteži put je put izgradnje i razvoja, ali naša dužnost je da svojim doprinosima razvijemo i poboljšamo nešto veće od nas, da okončamo stagnaciju i stvorimo okruženje u kojem najveći uspjeh nije tihi odlazak", poručio je najbolji magistrant UNSA 2016. godine.

Svojim kolegama je poželio da budu promjena, nastave edukaciju, da budu neophodni, da ne čekaju sistem, već da pokažu da su dio njega.

"Pokret krilima svakog od nas u pravom trenutku znajte da može biti velika promjena u našoj dragoj Bosni i Hercegovini, ali i svijetu. Danas je taj dan, 5.491 nova mogućnost, novi alat, generator, ideja za bolje sutra", kazao je Ibrahimović.