Izbor višenamjenske tribine
8

FOTO / Najbolje konceptualno rješenje za Fužine iz BiH

Sarajevo-x.com
Instalacije Mutevelića i Zahiragića
Instalacije Mutevelića i Zahiragića
Na međunarodnom konkursu raspisanom s ciljem pronalaska najboljeg rješenja višenamjenske tribine za ljubljansko naselje Fužine dvojica studenata iz BiH osvojili su nagradu za najbolje konceptualno rješenje.

Nedim Mutevelić, student arhitekture iz Sarajeva, i Amar Zahiragić, student na Fakultetu za umjetnost u Sarajevu, su stručni žiri uvjerili semantičnom igrom ostvarenja manjih instalacija u obliku crta po cijelom naselju.

Pobjednici međunarodnog konkursa za studente arhitekture i dizajna Trimo Urban Crash su poljski studenti Wojciech Nowak i Martynika Bielawska iz arhitektonskog fakulteta u Gliwicama. U kombinaciji glasova javnosti (posjetitelja stranice Trimo-urbancrash.com) i stručnog žirija za realizaciju je odabrana njihova idejna osnova višeamjenske tribine. Drugo mjesto je pripalo slovenskim studentima, a treće novozelandskom studentu. Svečano proglašenje pobjednika i otvorenje objekta bit će u Fužinama, najvećem stambenom naselju Ljubljane, u junu ove godine.

Pobjednička "Tribina života" je višenamjenski sportski i kulturni arhitektonski projekt, koji nudi kako mogućnost susreta tako i održavanje festivalskih priredbi. Drugo mjesto pripalo je Mateju Ramšaku i Aleksiju Vičiču s ljubljanskog Arhitektonskog fakulteta, koji su zamislili most koji povezuje rijeku sa školskim igralištem i simbolizira različite generacije unutar naselja Fužine.

Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Gabriel Xie, student Arhitektonskog fakulteta u Aucklandu s prijedlogom konstrukcije namijenjene susretima, predstavama i dječijoj igri.

Pobjednički rad
Pobjednički rad
Miloš Florijančić, predsjednik konkursa, arhitekta i vanredni profesor na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, je istakao da je žiri među prispjelim idejama tražio originalnost i povezanost s prostorom.

"Upravo otvorenost ideje i njena sposobnost povezivanja naših različitih djelatnosti i društvenih motiva bio je pobjednički potez izabranog projekta", objasnio je Florijančić.

Goran Vojnović, član žirija i dugogodišnji stanovnik Fužina ističe: "Iako je vrlo teško uhvatiti duh Fužina, bilo je mnogo vrlo dobrih projekata. Izabrano rješenje nudi mnogo mogućnosti i vjerujem da će njeni budući korisnici pronaći još puno novih, iznenađujućih namjena".

Članica žirja i arhitektica Patrizia Di Monte je bila posebno oduševljena najbolim konceptualnim rješenjem: "Čini se kao male puzzle koje smještajem po različitim područjima prostora omogućuju sastavljanje komada slagalice emocionalne geografije. Prikazuje novi pogled na svijet, aktuelnim i trenutnim pogledom iz zraka, koji je u našim životima prisutan preko Googlea."

Svih trideset konkursnih rješenja u užem izboru i pet uže izabranih konceptualnih rješenja moguće je pogledati na internet stranici www.trimo-urbancrash.com. Pobjedničko rješenje će ovog ljeta biti izvedena u Fužinama, najvećem stambenom naselju slovenskog glavnog grada. Autor pobjedničkog rješenja će sudjelovati i u ljetnoj školi na međunarodno priznatoj londonskoj ahitekturnoj školi. Svi autori projekata koji su ušli u uži izbor bit će pozvani na sudjelovanje na Trimovoj arhitekturnoj radionici u Sloveniji.

Međunarodni konkurs za studente arhitekture i oblikovanja Trimo Urban Crash je već treći put organizovala firma Trimo. Konkurs koji potiče kreativno preoblikobanje urbanog okoliša pomoću naprednih građevinskih materijala i tehnologija je trajao od 15. oktobra 2010. do 31. januara 2011. Svojim idejama odazvali su se studenti iz 56 država svijeta , koji su poslali ukupno 363 prijedloga za urbanu višenamjensku tribinu na lokaciji u Fužinama, saopćeno je iz firme Trimo.