Bilateralni odnosi
0

Najavljeno potpisivanje sporazuma o ukidanju viza između BiH i Kine

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je danas s ambasadoricom Narodne Republike Kine Chen Bo o bilateralnim odnosima dviju zemalja, kao i o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i Kini.

Ambasadorica Kine informirala je Ivanića o ključnim ekonomskim projektima ulaganja Kine u BiH. Nakon uspješnog projekta hidroelektrane Stanari, u toku su završni pregovori za projekt Blok 7 Termoelektrane Tuzla, najvredniji poslijeratni projekt u BiH, kao i za HE Dabar.

Najavila je za kraj novembra održavanje Summita 16+1 u Budimpešti, kao i konferenciju o turizmu u Sarajevu, te potpisivanje sporazuma o ukidanju viza.

Tokom sastanka zajednički je konstatiran veliki napredak u bilateralnim odnosima dviju zemalja, posebno u oblasti ekonomske saradnje.

Ambasadorica NR Kine informirala je Ivanića o unutrašnjim političkim prilikama u Kini, nakon nedavno održanog 19. kongresa Komunističke partije Kine.

Na Kongresu su određeni novi ciljevi razvoja Kine, te naglašeno opredjeljenje da se međunarodna saradnja ostvaruje isključivo međusobnim konsultacijama i pregovorima, a naglašen je i značaj globalne sigurnosti.

Tokom sastanka, bilo je riječi i o kineskoj razvojnoj strategiji "Pojas i put".

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić informirao je kinesku ambasadoricu o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, saopćeno je danas i Predsjedništva BiH.