Posjeta delegacija
0

Najavljeno poboljšanje kvaliteta usluga u Općoj bolnici u Gračanici

V. K.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno sa predstavnicima Federalnog i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, posjetio je danas Opću Bolnicu "Dr. Mustafa Beganović" u Gračanici.

Ovu bolnicu je Vlada FBiH, na osnovu Zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova, pomogla s četiri miliona KM.

"Danas smo vidjeli u šta će taj novac biti utrošen, racionalni su i stoje na usluzi narodu ovog kraja. Vjerujemo da će, zahvaljujući ovoj podršci, značajno povećati kvalitet usluga. Sigurni smo da je novac došao u prave ruke", kazao je Novalić.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera naglasila je da je zadovoljstvo čuti s koliko entuzijazma radi osoblje ove bolnice, te da razmišljaju o poboljšanju kvaliteta svojih usluga.

"Ovakve bolnice daju veliki doprinos u pružanju zdravstvanih usluga i sretni smo da smo doprinjeli da se te usluge unaprijede nabavkom aparata za dijagnostiku, laboratorijske analize, monitora i rentgen aparata. Ovo je i doprinos unapređenju radne sredine za zdravstvene radnike, što je jedan od osnovnih preduvjeta da ih zadržimo u našoj sredini", navela je Bera.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je Opća bolnica u Gračanici danas stabilna i kvalitetna zdravstvena ustanova u kojoj se pruža možda i najkvalitetnija zdravstvena usluga u Tuzlanskom kantonu.

Direktor Opće bolnice Jusuf Hodžić istakao je da je ova zdravstvena ustanova dobila mnogo opreme kroz nekoliko projekata, dok će od sredstava koja tek treba dobiti nabaviti mamograf, a potom proširiti kapacitete bolnice, te radiološki osnažiti bolnicu.

"Sada možemo pružati usluge našoj široj zajednici, a proširivanjem gravitaconog područja dobili bismo sredstva koja bi nam omogućila pružanje usluga 24 sata dnevno sa pet do šest specijalista", kazao je Hodžić.

Federalni premijer, te predstavnici Ambasade Švicarske u BiH i federalnog i kantonalnog ministarstva zdravstva danas su u posjetili i Domu zdravlja u Gračanici kojem je dodijeljeno patronažno vozilo.

Novalić je naglasio da se radi o jednom od tri ovakva vozila koja su poklon švicarske Vlade i poreznih obveznika. Dva vozila proslijeđena su Orašju i Bihaću.

"Drago mi je što će ovo vozilo učestvovati u tretmanu udaljenih stanovnika Gračanice koji su, na određen način, uskraćeni za zdravstvene usluge", izjavio je Novalić.

On se zahvalio Švicarskoj i njenoj Ambasadi koji već dvadeset godina podupiru zdravstveni sektor, naročito projekt koji je vezan za mentalno zdravlje stanovništva i sestrinsko staranje.

"Naime, više od 50 posto brige u zdravstvu ide preko medicinskih sestatara koje su prvi ešalon u dodiru s bolesnicima i formiraju njihovo mišljenje o zdravstvenim uslugama. Vlada FBiH kroz program stabilizacije zdravstva i Zakon konsolidacije učestvuje s 225 miliona KM u svim programima vezanim za zdravstvo", izjavio je premijer.