BiH
0

Najavljeno otvaranje centra za konkurentnost

FENA
U organizaciji Privredne komore Federacije BiH i MICRO edukacije d.o.o. Sarajevo, povodom otvaranja „Centra za konkurentnost privrede u EU“, u utorak će biti održan Info dan o temi: „Centar za konkurentnost privrede u Evropskoj uniji i trening centri za privredne djelatnosti u Bosni i Hercegovini“.

U sklopu događaja bit će predstavljeni edukacijski programi trening centara koji će početi s radom u okviru Centra za konkurentnost u EU, a specijalizirani za šest ciljanih industrija, okosnica razvoja bh privrede.

Kako je najavljeno prisutnima će se obratiti guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić, dopredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa, direktor Sarajevske razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić, te predsjednik i član Uprave MICRO grupe Hrvatske Mladen Šimunac i Željko Marić.

“Centar za konkurentnost privrede u EU“, nastao je kao proizvod zajedničke saradnje Privredne komore FBiH, koja trajno nastoji svojim djelovanjem potaknuti razvoj privrede i MICRO edukacije BiH, članice MICRO Grupe, koja svojim kompetencijama, dugogodišnjim iskustvom i dosadašnjim rezultatima kontinuirano doprinosi regionalnom razvoju djelujući na području BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije.

Cilj Centra je da omogući sistemsku podršku nosiocima privrednog razvoja s područja FBiH, u zahtjevnom razdoblju integrisanja u Evropsku uniju.

Stručnjaci i institucije okupljene u Centru, pružaju kvalitetno i kontinuirano informisanje i edukaciju kompanija, poduzetnika i investitora.

Na Info danu će biti prezentirati trening centri, kroz koje će se provoditi edukacijski programi, specijalizirani za šest ključnih industrija u razvoju privrede BiH: poljoprivredu i prehrambenu industriju; građevinarstvo; energetiku i rudarstvo; ekologiju i zaštitu okoliša; te industriju prerade metala i industriju prerade drveta.