Ispred parlamenta
131

Najavljeni protesti za 3. februar ukoliko Schmidt ne nametne tehničke izmjene Izbornog zakona

A. Ku.
Foto: FENA
Foto: FENA
Ukoliko visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ne nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, kako je i obećao, u subotu, 3. februara, sa početkom u 12 sati održat će se protesti na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH.
Organizator protesta je Udruženje građana ReSTART iz kojeg poručuju da se nadaju da Schmidt neće nasjesti na ucjene lidera SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Jedan se, podsjećaju, već nalazi na crnoj listi, dok je drugi kandidat za crnu listu.

"Trojka (NiP, SDP i NS) u posljednji čas, prije nego što Čović i Dodik sve to obore u Domu naroda (i pokažu ko nije za EU put), vraćaju ih u pregovore, uključujući na taj način teme koje uopće nisu bile teme. Vi trebate da slušate sebe i da ispunite Vaše obećanje građanima BiH (rok je istekao prije dvije sedmice), te nametnete samo one izmjene Izbornog zakona koje ste i tražili, a to su tehničke, jer one vraćaju integritet izbornom procesu", ističu.

Dodaju da BiH takve izmjene ponovo vraćaju u igru za EU, iako sui z ReSTART-a skeptični o tome šta BiH zapravo čeka u "Orbanovoj EU".

NATO put za građane BiH je jedini neupitan i to ReSTART, naglašavaju, 100 posto podržava.

"ReSTART BiH daje punu podršku visokom predstavniku da nametne samo tehničke izmjene Izbornog zakona što je i tražio od Parlamenta BiH. Bilo bi još bolje ako bi u njih uključio obavezno glasanje’kao jedinu šansu da se građani koji su apstinirali, animiraju, a oni su jedina snaga koja može da napravi prevagu tj. promjenu ovog nakaradnog sistema vrijednosti u našoj zemlji. Samo Vašom akcijom, koju ste obećali, ćete oduzeti razlog za proteste, koje smo najavili za 3. februar", zaključili su.