Nedžad Branković
0

Najavljene korekcije u budžetu

FENA
Federalni premijer Nedžad Branković kazao je u Sarajevu tokom svog redovnog susreta s novinarima nakon sjednice Vlade Federacije da je svim federalnim ministarstvima danas najavljena korekcija pojedinih budžetskih transfera i programa.

Upitan kako Vlada misli zadržati likvidnost budžeta nakon nedavnih zvaničnih izjava da Federaciji prijeti fianansijski kolaps te da li će eventualno posegnuti za komeracijalnim kreditima da bi očuvala budžetsku likvidnost, premijer je odlučno negirao mogućnost tog kreditnog zaduživanja i dodao da izdaci za ratne vojne invalide, civilne žrtve rata i ostale budžetske prioritete moraju ostati u punom kapacitetu.

Korekcije će se odnositi na druge stavke i uslijedit će veoma brzo prema jednakom principu u svim ministarstvima, kazao je, ne preciziravši detalje.

Upitan da li će se prilikom korekcije budžeta protiviti odobravanju novca za najavljeno povećanje primanja federalnih poslanika, odgovorio je da ta odluka ne zavisi od Vlade, već od Parlamenta kao instance koja je iznad.

"Više novca za plaće nećemo odobravati, a šta odluči Parlament, morat ćemo provoditi", kazao je Branković.