BiH
0

Najavljena reforma socijalne regulative i precizna statistika o broju nezaposlenih u FBiH

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević zajedno s resornim kantonalnim ministrima najavio je danas u Sarajevu reforme u segmentu federalne socijalne regulative te do kraja godine preciznu evidenciju o stvarnom broju nezaposlenih u entitetu na osnovu programa reregistracije ovih osoba.

Jelečević je na pres-konferenciji izjavio da reforma socijalne regulative znači izmjene važećeg zakona u čijoj su ingerenciji prava socijalno najugroženijih osoba koje koriste tuđu njegu i pomoć. Cilj je precizna i jedinstvena baza podataka na nivou FBiH o stvarnom broju takvih osoba, i to zato da bi one bolje ostvarile pomoć eliminiranjem iz evidencija imena korisnika koji nisu u stvarnom stanju socijalne potrebe ili višestruko koriste prava regulirana i u drugim zakonima, rekao je ministar.

Zakonske izmjene, najavio je dalje, podrazumijevaju da će institut za medicinsko vještačenje biti meritorna ustanova na nivou Federacije za davanje stručnog mišljenja o invalidnosti.

Uvođenje imovinskog cenzusa također će biti jedan od kriterija za odobravanje ili za odbijanje zahtjeva podnosiocima za tuđu njegu i pomoć.

"Ovo pravo neće biti oduzeto nikome kome stvarno treba", zaključio je federalni ministar i dodao da su zatraženi spiskovi od sredina u kojima korisnici žive i koje mogu imati najbolje podatke o socijalno najugroženijim osobama na njihovom području.

Federalni i resorni ministri rada i socijalne politike na današnjem sastanku su razgovarali i o projektu reregistracije nazaposlenih osoba.

Prema riječima Marka Pejčinovića, direktora Jedinice u resornom federalnom ministarstvu za implementaciju II projekta podrške zapošljavanju, cilj je potpuna i objektivna slika o broju nezaposlenih osoba u Federaciji, da bi društvo na osnovu stvarne slike adekvatno reagovalo na problem.

Ministar Jelečević tvrdi da je statistička stopa nezaposlenosti u FBiH oko 46 posto, a oko 20 posto anketna koja bi, prema njegovim riječima, trebalo više da odgovara stvarnom stanju.

Jedno od neizbježnih novinarskih pitanja na ovoj pres-konferenciji odnosilo se na nedostatak ustanova u FBiH za resocijalizaciju maloljetnih delikvenata, a posebno ustanova zatvorenog tipa za maloljetne počinioce teških krivičnih djela.

Ministar Jelečević je istakao da se mora brže djelovati na osnivanju takve ustanove na federalnom nivou. Za njenu lokaciju nije najbolje rješenje pozicija zavoda za vaspitanje muške djece i omladine na Humu u Sarajevu, već bi trebalo da bude udaljenija od grada, kazao je.