Olakšana procedura
66

Najavljena podrška porodiljama u FBiH: Do naknade od 1.000 KM uz minimalnu dokumentaciju

V. K.
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je danas sastanak sa direktorom IDEEA-e Almirom Badnjevićem radi razmatranja aktivnosti neophodnih za provođenje programa podrške majkama porodiljama za svako novorođeno dijete u FBiH u 2024. godini.

Ministar je tokom sastanka istakao kao osnovni cilj maksimalno smanjenje zahtjeva za dokumentacijom od podnositelja prijava, te realizaciju svih procesa putem službenih kanala između Ministarstva i IDEEA-e.

Direktor Badnjević izrazio je punu podršku ovom cilju, te obećao da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se proces podjele podrške porodiljama pojednostavio i ubrzao.

Kako bi se sve to omogućilo tokom narednih nekoliko dana potpisat će se i sporazumi između Ministarstva i IDEEA-e radi nastavka aktivnosti koje će omogućiti skori početak podjele podrške porodiljama od po 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji.

Na sastanku su također prisustvovali članovi radne grupe Ministarstva koji rade na pripremi Uredbe po osnovu koje će se dodjeljivati ova sredstva, uključujući i člana UNDP-a u BiH, koji je kazao da je prilagođavanje aplikacije, odnosno digitalnog rješenja, pri samom kraju te se očekuje da uskoro bude u potpunosti prilagođeno.