Najavljena obnova crkve u sarajevskom naselju Alipašino Polje

Klix.ba
15.3.2019. u 14:58
45
40
Najavljena obnova crkve u sarajevskom naselju Alipašino Polje
45
Najavljena obnova crkve u sarajevskom naselju Alipašino Polje
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo od ove godine raspolaže grantom za finansiranje svih vjerskih i kulturno - historijskih objekata.
Tim povodom je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji ga je informisao o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata među kojima je i obnova crkve na Alipašinom Polju.

Prema riječima ministra za sve religijske zajednice planirano je izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju.“Vrlo nam je bitno da za realizaciju ovog projekta imamo i podršku vaše institucije, ali i da nas informišete o objektima koje vi mislite da treba obnoviti”, poručio je ministar Filipović.

Nadbiskup Puljić je istakao kako je crkva na Alipašinom Polju jedna, od njih 155 koje su u nadležnosti nadbiskupije na području Kantona Sarajevo najprioritetnija da se uradi. Mišljenja je i da se treba obnoviti fasade Vrhbosanske katoličke bogoslovije koja je ujedno i ogledalo grada, ali ima i svoju kulturnu i historijsku vrijednost.“To bi se moglo realizovati udruživanjem sredstava Kantona, općine i crkve”, kazao je nadbiskup Puljić te dodao da je u Sarajevu najljepša crkva upravo ona koja se nalazi uz Bogosloviju na Katedrali, jer to je imitacija crkve Svetog Petra u Rimu.

Ministar Filipović je upoznao nabiskupa kako se rade projekti utopljavanja te da će obaviti i razgovore sa Ministarstvom kulture i sporta vezano za obnovu fasade Bogoslovije, jer je to i kulturni spomenik.


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: