{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najavljena nova nominacija Jajca za UNESCO

F
12.4.2010. u 21:14
0
3
Najavljena nova nominacija Jajca za UNESCO
0
Najavljena nova nominacija Jajca za UNESCO
Jajce
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu upriličena je prezentacija filma "Jajce i Mitras" autora Mahmuta Latifića i Faruka Šabanovića.
Film je snimljen kao dio projekta "Revitalizacija Mitreuma u Jajcu" koji realizuje Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce uz pomoć kancelarija UNESCO-a i UNDP-a u Sarajevu. Projekt je finasiran od fondacije španske vlade.

U prezentaciji filma učestvovali su Siniša Šešum, u ime Regionalne kancelarije UNESCO-a u BiH, prof. dr. Dubravko Lovrenović, doc. dr. sci Adnan Busuladžić i doc. dr. Selmedin Mesihović.

Lovrenović je istakao ulogu Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca i sekretara Društva, historičara Enesa Milaka u realizaciji filma, kako i u projektu revitalizacije hrama Mitre.

Lovrenović je rekao da se u Jajcu ne predaju i da smatraju da ovaj grad zaslužuje ponovnu nominaciju za UNESCO-vu listu svijetske baštine, a današnja prezentacije je ujedno i najava te nominacije.

Siniša Šešum je rekao da su sredstva za revitalizaciju Hrama Mitre realizovana u saradnji sa španskom vladom i projektom u okviru programa Milenijski razvojni ciljevi. U BiH je taj projekat nazvan Kultura za razumijevanje različitosti u Bosni i Hercegovini.

"Ovakvi projekti i doprinose razumijevanju. Različitost, raznolikost je vrijednost koju treba koristiti", rekao je između ostalog Šešum.

Direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić govorio je o mitreizmu kao religiji, a doc. dr Selmedin Mesihović o antičkom periodu na jajačkom području.

Za revitalizaciju Mitreuma u Jajcu ured UNESCO-a u BIH dao je 130.000 dolara.

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze sa područja grada Jajca.

Ovdje je nađeno i šest anepigrafskih ara, skulptura kautopatesa, tri svjetiljke. Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti - Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Kult nepobjedivog boga Sunca - Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine. Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove - speleje, te ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama - spelej izdubljen u stijeni, nalazi se u Jajcu i predstavlja jedinstven i rijedak primjer.

O vremenu nastanka hrama boga Mitre u Jajcu, nema izravnih podataka. Pretpostavlja se, prema nalazu novca, tipovima lampi i fibule da je sagrađen početkom 4. stoljeća nove ere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: