Najavljena mogućnost izoliranja HNK, direktor preduzeća Igman prebačen u mostarsku bolnicu

Najavljena mogućnost izoliranja HNK, direktor preduzeća Igman prebačen u mostarsku bolnicu
423
Er. M.
25.3.2020. u 13:34
87
komentara
423

dijeljenja
Najavljena mogućnost izoliranja HNK, direktor preduzeća Igman prebačen u mostarsku bolnicu Foto: G. Š./Klix.ba
Direktor kompanije Igman Đahid Muratbegović, kojem je potvrđen koronavirus, sinoć je prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.
Predstavnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potvrdili su na današnjoj konferenciji za medije da je Đahid Muratbegović hospitaliziran u SKB Mostar nakon što je do sada boravio u kućnoj izolaciji.


"Gospodin je u izolaciji u Mostaru i stabilno je sa srednje teškom kliničkom slikom, bez indikacija za respirator. Stanje mu je relativno dobro u odnosu na druge i nadam se da će tako i ostati", kazao je Jurica Arapović, šef Odjela za infektivne bolesti SKB Mostar.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje ostalih pacijenata, Arapović je kazao da je većina stabilno i na kućnom liječenju s blažim simptomima ili bez simptoma. Poručeno je da se u bolnicu primaju samo oni pacijenti s narušenim zdravljem.

"Kod 20 posto zaraženih se razvija srednje teška zdravstvena slika i njima se mora pružiti bolnička pomoć. Trenutno su u mostarskoj bolnici dvije osobe na respiratoru, a to su prvozaraženi pacijent i starija žena iz Širokog Brijega. Neki se i oporavljaju", poručio je Arapović.


On je kratko govorio i o trećem klasteru u Mostaru s obzirom na to da je utvrđeno da je kod posljednjeg slučaja zaraze koronavirusom u Mostaru muškarac imao kontakt s osobom iz Republike Srpske, a toj osobi iz RS-a je jučer potvrđen koronavirus.

Statistički, u HNK su do sada izdata 1.184 rješenja o samoizolaciji, a u posljednja 24 sata 195. U toku dana bit će završena nova testiranja. Najmlađi pacijent ima 37, a najstariji 70 godina.

Policija u HNK je najavila rigoroznije mjere u prometu, a u cilju suzbijanja i usporavanja širenja koronavirusa iz Kriznog štaba HNK poručuju da nije isključena ni mogućnost izoliranja kantona.

Najveći klaster koronavirusa u BiH trenutno je klaster s proslave 70. godišnjice kompanije "Igman", koji je za rezultat imao direktnu ili indirektnu zarazu 17 osoba u Konjicu, četiri osobe u Sarajevu, četiri u Goraždu i po jedne osobe u Novom Travniku i Visokom.

U utorak je iz tog klastera preminuo 53-godišnji muškarac iz Konjica koji je radio kao vozač direktora kompanije Igman i kojem je također bio potvrđen koronavirus.
Prijavi grešku


Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...