Građanima je prekipjelo
50

Najavljena blokada deponije Uborak, Mostar će ponovo biti zatrpan smećem

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Građani sjevernih predgrađa Mostara protestovali su ponovo danas ispred deponije Uborak. Najavljena je potpuna blokada 4. decembra koja bi, kao što je to slučaj bio u junu, mogla Mostar ponovo zatrpati smećem.

"Zatvorite Uborak" jedan je od transparenata koje je stotinjak građana nosilo.

Omer Hujdur, jedan od inicijatora ovih okupljanja, kazao je kako činjenica da će doći do ponovnog zatrpavanja grada smećem nije u nadležnosti građana.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Mi smo spremni na dogovore i kompromise, dali smo im vremena, no nisu odreagirali i to je sad njihov problem. Ukoliko dođe do dogovora da se deponija izmjesti nakon pola godine do godinu, spremni smo popustiti'', kazao je on.

Nijaz Hodžić, jedan od lidera građana okupljenih u inicijativi "Jer nas se tiče" kazao je kako su ljudi spremni svojim tijelima blokirati odvoz smeća i da će se desiti 4. decembra ako federalna inspekcija ne dođe i zatvori deponiju kojoj dan ranije ističe klauzula pravosnažnosti stare okolišne dozvole.

'"Šest mjeseci gradske i kantonalne vlasti ne rade ništa po pitanju izmještanja ove deponije, zato mi nastavljamo našu borbu'', kazao je Hodžić prisjetivši se blokade deponije u junu ove godine te dogovora o izmještanju deponije koji vlast ne poštuje.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ministarstvo okoliša i turizma odbilo je izdati u septembru ove godine novu okolišnu dozvolu za Uborak, a kasnije se špekulisalo kako će se to ipak desiti. Po novim informacijama dozvola se neće izdati, ali će mostarska komunalna preduzeća zbog javnog interesa i dalje moći odlagati smeće na Uborku.

Blokada deponije Uborak prošli je put zatrpala Mostar smećem, a isti scenarij prijeti i ovog decembra. Građani ne namjeravaju odustati od svojih zahtjeva.